10306 – Επιλογή 3 – Μίλα, δεν είσαι μόνος.

Γράφει η Νατάσα Τσιτλακίδου.

Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη για θέματα που αφορούν Παιδιά και Εφήβους.

Η πενταψήφια δημόσια και δωρεάν Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306, τέθηκε σε λειτουργία τον περασμένο Απρίλιο.

Συστήθηκε με πρωτοβουλία της Α΄ Ψυχιατρικής Πανεπιστημιακής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό  Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Χαμόγελο του Παιδιού και την Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ».


Οι επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 και της καραντίνας είναι πολυδιάστατες. Τα παιδιά και οι έφηβοι που ούτως ή άλλως βιώνουν έντονες μεταβολές στο σώμα, στις ορμόνες και στον ψυχισμό τους βρίσκονται στο στόχαστρο. Το «άνοιγμα-κλείσιμο» των σχολείων, τα μαθήματα δια ζώσης-τηλεκπαίδευσης, τα self test Δευτέρα-
Πέμπτη, το άγχος των εξετάσεων, η απομόνωση, ο εγκλεισμός, οι οθόνες και η εικονική πραγματικότητα, η υπερβολή, η πίεση από το οικογενειακό περιβάλλον είναι μερικά μόνο από τα πυρά που δέχονται τον τελευταίο χρόνο.

Καλώντας στη Γραμμή 10306 και επιλέγοντας την Επιλογή 3, γονείς, εκπαιδευτικοί αλλά και έφηβοι μπορούν να
μοιραστούν τις ανησυχίες τους.

Επιλογή 3: Για θέματα που αφορούν σε παιδιά και εφήβους.

Η επιλογή 3 που αφορά γονείς και εκπαιδευτικούς, παιδιά και εφήβους, στελεχώνεται από Παιδοψυχίατρους, Παιδοψυχολόγους και Κοινωνική Λειτουργό.


Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη για θέματα που αφορούν Παιδιά και Εφήβους.

Α. Από τη Γραμμή, προσφέρονται ανώνυμα υπηρεσίες συμβουλευτικής, υποστήριξης και καθοδήγησης για κάθε προβληματισμό που απασχολεί τους γονείς, μικρά παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς, σχετικό με την ψυχική υγεία και τη συμπεριφορά των παιδιών και των εφήβων, είτε σχετίζονταν με τις συνθήκες απομόνωσης, είτε όχι.


Β. Πρόγραμμα θεραπευτικών συνεδριών με γονείς.

Στην εξέλιξη της λειτουργίας της Γραμμής, επιχειρείται γενίκευση της δράσης της στην Πρωτοβάθμια φροντίδα Ψυχικής Υγείας, η οποία στοχεύει να καλύψει πρώιμες ανάγκες διαχείρισης εσωτερικευμένων ή εξωτερικευμένων προβλημάτων που παρουσιάζουν τα παιδιά σχολικής ηλικίας (Δημοτικό), μέσω της οργανωμένης θεραπευτικής παρέμβασης στους γονείς τους.


Συγκεκριμένα, έχουν σχεδιαστεί και προσφέρονται δωρεάν 10 τηλεφωνικές ή μέσω βιντεοκλήσης θεραπευτικές συνεδρίες στους γονείς παιδιών, τα οποία παρουσιάζουν άγχος, φοβίες, διάσπαση προσοχής, υπερκινητικότητα, διαταραχές συμπεριφοράς, διαταραχές διαγωγής ή προβλήματα στη χρήση του διαδικτύου.

Γ. Παρέμβαση σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και σε εφήβους.

Λόγω της ιδιαιτερότητας αυτών των ηλικιών και τις
ξεχωριστές ανάγκες τους, η ομάδα παραμένει προς το παρόν στη διάθεση των γονέων (ή των ιδίων αν πρόκειται για εφήβους) για την ανώνυμη κάλυψη και συμβουλευτική μέσω τηλεφωνικής κλήσης, ενώ σχεδιάζεται η εξ αποστάσεως θεραπευτική παρέμβαση.


Καθώς η υπηρεσία είναι εντελώς δωρεάν καλό θα είναι όσοι γονείς αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα παιδιά τους, αλλά και έφηβοι, που δεν έχουν πρόσβαση σε παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες, να επικοινωνήσουν με τη Γραμμή και να επωφεληθούν από τις υπηρεσίες της.


Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να γράψετε στο 10306pediaefivoi@gmail.com.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Post

Η παιδοψυχολόγος Λιάνα Σχοινά απαντάει στις ερωτήσεις σου.Η παιδοψυχολόγος Λιάνα Σχοινά απαντάει στις ερωτήσεις σου.

Επιμέλεια: Νατάσα Τσιτλακίδου. Αγαπημένες μανούλες, ευχαριστούμε πολύ για την άμεση ανταπόκριση σας και τα ενθαρρυντικά σας λόγια. Η παιδοψυχολόγος, κυρία Λιάνα Σχοινά, δίνει απαντήσεις στα ερωτήματά σας. Χρύσα Τσάπα από Επανομή: Πώς μπορώ να αποσπάσω τα παιδιά μου από την αλόγιστη χρήστη των υπολογιστών κ.τ.λ.; Αγαπητή ΧΤ, όσον αφορά στη

Το ρεπό της μαμάς.Το ρεπό της μαμάς.

Γράφει η Νατάσα Τσιτλακίδου. Σήμερα, είπα να το ελαφρύνω. Να το δω λιγάκι εγωιστικά. Δε μου πάει βέβαια, αλλά πού και πού χρειάζεται. Χθες το βράδυ, λοιπόν, πάνω σε μια συζήτηση που είχαμε με τη μεγάλη κόρη μου, μια ιδέα μου καρφώθηκε στο μυαλό. Την οποία μάλιστα σκέφτομαι να την