Γράφει η Νατάσα Τσιτλακίδου.

Μαθηματικός διαγωνισμός για παιδιά, από Β΄ Δημοτικού έως και Γ΄ Γυμνασίου.
Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, το 2018, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυσή της, σχεδίασε για τους συνδρομητές του περιοδικού της, ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ, έναν νέο πρωτότυπο διαγωνισμό, τον «ΠΥΘΑΓΟΡΑ», ο οποίος συμπλήρωσε τον κύκλο των καταξιωμένων διαγωνισμών που διοργανώνει η ΕΜΕ από το 1934, καλύπτοντας όλη την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Κεντρικός στόχος είναι η ανάπτυξη των βασικών Μαθηματικών ικανοτήτων – δεξιοτήτων, που προσδιορίζουν τις δυνατότητες να σκέπτεται ο μαθητής με Μαθηματικό τρόπο, και να αξιοποιεί βασικές Μαθηματικές έννοιες και διαδικασίες.
Ο διαγωνισμός ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ αποτελεί τη βάση και τον συνδετικό κρίκο της υποχρεωτικής εκπαίδευσης με τους διαγωνισμούς της ΕΜΕ: Θαλής, Ευκλείδης, Αρχιμήδης που καταλήγουν στη συγκρότηση της ελληνικής ομάδας, η οποία μετέχει σε διεθνείς Μαθηματικούς διαγωνισμούς, με αποκορύφωμα την Παγκόσμια Ολυμπιάδα των Μαθηματικών.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί το πρωί του Σαββάτου 03 Απριλίου 2021, ηλεκτρονικά, όχι σε εξεταστικά κέντρα, αλλά σε χώρο που θα επιλεγεί από τον ίδιο τον μαθητή/τρια. Μία συγκεκριμένη ώρα, θα εισέλθει σε ένα ειδικά διαμορφωμένο ψηφιακό περιβάλλον, χρησιμοποιώντας έναν μοναδικό κωδικό.
Θα έχει ορισμένο χρόνο να απαντήσει στις 25 ερωτήσεις του διαγωνισμού. Δεν υπάρχει αρνητική βαθμολόγηση για τις λάθος απαντήσεις ή για τη μη απάντηση.
Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές από την Β΄ τάξη Δημοτικού έως και την Γ΄ Γυμνασίου.

Για περισσότερες πληροφορίες στο: http://www.hms.gr/pythagoras/index.html
Ανεξαρτήτως σχολείου (δημόσιου ή ιδιωτικού), μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή όσα παιδιά αγαπούν τα μαθηματικά.
Απαραίτητη προϋπόθεση να κατατεθεί η γονική συναίνεση και το ποσό συνδρομής για το περιοδικό “ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ” (10 ευρώ).

Η μεγάλη κόρη μου είχε συμμετάσχει σε έναν παρόμοιο διαγωνισμό, μέσω του σχολείου της και είχε ενθουσιαστεί από την όλη εμπειρία. Τότε βέβαια ο διαγωνισμός είχε πραγματοποιηθεί, σε διάφορα εξεταστικά κέντρα σε ολόκληρη την Ελλάδα, με ιδιαίτερη συμμετοχή παιδιών.
Τα παιδιά έκαναν γνωριμίες, με κοινό γνώμονα τα μαθηματικά. Στις μέρες μας που η επαφή είναι απαγορευμένη,
όλα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά. Παρόλα αυτά, έστω και έτσι, η ύπαρξη τέτοιων πρωτοβουλιών είναι ενθαρρυντική. Οξύνεται η σκέψη των παιδιών. Ξεφεύγουν από την ρουτίνα και την απραγία.
Προσωπικά είμαι άτομο που αγαπώ τα γράμματα και όχι τους αριθμούς. Όλως παραδόξως και οι δύο κόρες μου έχουν μαθηματικό μυαλό (σαν τον μπαμπά τους). Ευτυχώς, γιατί ειλικρινά όλο αυτό με διευκόλυνε πολύ με τα μαθήματά τους. Εγώ είμαι μαμά που θα τις βοηθήσει, στη γλώσσα, στις εκθέσεις κ.τ.λ. Παρόλα αυτά κατανοώ τη σημασία τους και την αναπόσπαστη σχέση τους με τη φύση και τη ζωή.
Εξάλλου μαθηματικά σημαίνει αποκτώ (με μελέτη) γνώση, παιδεία και εμπειρία.