Choose Happiness Αρχείο Συνέντευξη στην παιδοψυχολόγο Λιάνα Σχοινά.

Συνέντευξη στην παιδοψυχολόγο Λιάνα Σχοινά.

Γράφει η Νατάσα Τσιτλακίδου.

Η Λιάνα Σχοινά είναι γυναίκα, είναι μαμά, είναι παιδοψυχολόγος.

Επειδή οι γυναίκες ξέρουν να συνδυάζουν με αρμονικά μαγικό τρόπο όλες τις ιδιότητές που συνθέτουν το ποιες τελικά είναι.

Επειδή η Λιάνα Σχοινά είναι εκείνη η ΓΥΝΑΙΚΑ που συνειδητά επιλέξαμε να μας τιμήσει την ημέρα της γιορτής των γυναικών.

ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ: Η Λιάνα θα βρίσκεται στην παρέα του Choosehappiness.gr μία φορά την εβδομάδα για να δίνει απαντήσεις στις ερωτήσεις σου. Στις ανησυχίες σου. Στις δεύτερες σκέψεις σου. Δεν έχεις παρά να στέλνεις ό,τι σε προβληματίζει στο natasatsitlakidou@gmail.com.

Λίγα λόγια για την παιδοψυχολόγο Λιάνα Σχοινά.

-Τη Λιάνα Σχοινά θα τη βρεις στα Γιαννιτσά.

-Το 2006 πήρε το πτυχίο Ψυχολογίας της από τη Σχολή Φιλοσοφικής (Α.Π.Θ.)

-Εκπαιδεύτηκε στην Παιδοψυχιατρική και στη Παιδοψυχολογία ενώ παρακολούθησε και μεταπτυχιακά μαθήματα σχετικά με την Άνοια και την τρίτη ηλικία.

-Η διπλωματική της εργασία είχε θέμα τη χρήση ψυχοτρόπων ουσιών κατά την εφηβική ηλικία και τις μετέπειτα ψυχολογικές συνέπειες.

-Μέχρι σήμερα παρακολούθησε πλήθος μεταπτυχιακών μαθημάτων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ημερίδων ενώ υπέγραψε και ουκ ολίγες ερευνητικές εργασίες και δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία.

-Έχει εργαστεί ως ειδικός πραγματογνώμονας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Γιαννιτσών και Εδέσσης, Ν. Πέλλας και ως εκπαιδεύτρια στις σχολές γονέων του Νομού Πέλλας.

-Εδώ και χρόνια έχει ανοίξει ιδιωτικό εργασιακό χώρο με την επωνυμία KID’ S CENTER στα Γιαννιτσά και στην Έδεσσα, όπου γίνεται διάγνωση με εξειδικευμένα τεστ και παρέχονται υπηρεσίες σε άτομα με διάσπαση προσοχής και μαθησιακές δυσκολίες ενώ παράλληλη ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική γονέων.Κατέχεις πτυχίο Ψυχολογίας αλλά και Φιλοσοφίας. Εντέλει πήρες την απόφαση να «πορευτείς» στον δρόμο της Ψυχολογίας. Με ποια κριτήρια πάρθηκε αυτή η επιλογή σου;


 Η ψυχολογική γνώση εφαρμόζεται συχνά για αξιολόγηση, διάγνωση και θεραπεία ανθρώπινων προβλημάτων υγείας, επίσης απευθύνεται στην κατανόηση και επίλυση προβλημάτων πολλών διαφορετικών πεδίων της ανθρώπινης δραστηριότητας όπως προβλήματα στην καθημερινότητα και βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων, βελτιώνοντας έτσι σημαντικούς τομείς
της ζωής του ανθρώπου. Με πολλούς τρόπους η ψυχολογία τελικά στοχεύει στο να ωφελήσει την κοινωνία. Η πλειοψηφία των ψυχολόγων ασχολούνται με κάποιο είδος θεραπευτικού ρόλου, εφαρμόζοντας τις γνώσεις και την εμπειρία τους κλινικά, συμβουλευτικά ή και εκπαιδευτικά.

Υπήρξαν στιγμές στην καριέρα σου, οι οποίες ενδεχομένως, σου προκάλεσαν αμφιβολίες για την επαγγελματική πορεία που επέλεξες να ακολουθήσεις;

Η επιστήμη της Ψυχολογίας περιλαμβάνει πολλούς επιμέρους τομείς με αποτέλεσμα να μπορεί κανείς να επιλέξει αυτόν που του ταιριάζει καλύτερα. Εγώ θεωρώ τον εαυτό μου αρκετά τυχερό δεδομένου ότι από πολύ νωρίς επέλεξα την κατεύθυνση της παιδοψυχολογίας και δε μου δημιουργήθηκε ποτέ η επιθυμία ή αμφιβολία ώστε να αλλάξω κλάδο ή επαγγελματική πορεία.


Πόσο εύκολο είναι να χειριστείς έντονες καταστάσεις και να προσεγγίσεις παιδιά με ιδιαιτερότητες;

Στην αρχή είχα μόνο τη θεωρητική γνώση οπότε δεν ήταν εύκολη η προσέγγιση , χρειάστηκαν πολλά έτη σπουδών και συνεχών εξειδικεύσεων καθώς και εποπτείες ώστε να είμαι έτοιμη να αναλάβω τα διάφορα περιστατικά που αφορούσαν στα παιδιά είτε τυπικής εξέλιξης είτε με διαταραχές. Ύστερα από 15 χρόνια που ασκώ το επάγγελμα είμαι σε θέση να διαχειριστώ όλες τις προκλήσεις.

Οι εικόνες που εκλαμβάνεις καθημερινά και τα συναισθήματα που αυτές «γεννούν», πόσο σε επηρεάζουν σαν άτομο αλλά και σαν μητέρα;

Μέσα από αυτή τη δουλειά μπορεί κανείς να βιώσει μια μεγάλη γκάμα συναισθημάτων τόσο θετικών όπως χαρά και περηφάνια για την εξέλιξη ενός παιδιού όσο και αρνητικών όπως λύπη και απογοήτευση για το ‘’πισωγύρισμα’’ ή τον αργό ρυθμό της πορείας του. Σε κάθε περίπτωση μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία πολύ συχνά κάνω την αυτοκριτική μου όχι μόνο ως ειδικός αλλά και σαν γονιός αλλά και τις αυτοδιορθώσεις μου.

Ποιο είναι το νόημα της συνεργασίας, για σένα;

Σε καθημερινή βάση ερχόμαστε σε επαφή όχι μόνο με τα παιδιά αλλά και με τις οικογένειες τους. Ο συντονισμός τους χρειάζεται χρόνο και υπομονή. Συχνά οι οικογένειες έχουν διαφορετική μορφή πχ τυπική ή μονογονεική, καθώς και οι τύποι των γονέων διαφέρουν από δημοκρατικούς και αδιάφορους έως πολύ αυστηρούς που αυτομάτως επηρεάζουν την εξέλιξη της θεραπευτικής
παρέμβασης. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται συνεργασία, ευελιξία και προσαρμοστικότητα και να λειτουργούμε πάντα με γνώμονα την πρόοδο του παιδιού.

Οι γονείς πολλές φορές αρνούνται να αποδεχτούν ό,τι υπάρχει κάποιο θέμα -είτε συμπεριφοράς, είτε μάθησης, είτε κοινωνικοποίησης, είτε αυτοεκτίμησης-, το οποίο ταλαιπωρεί το παιδί τους. Σε έχουν αμφισβητήσει ποτέ; Πώς το χειρίστηκες;

Η παραπάνω τοποθέτηση είναι μία αλήθεια που συναντάμε πολύ συχνά ωστόσο προσπαθώ να είμαι όσο πιο ειλικρινής γίνεται απέναντι τους και να απαντώ με επιστημονικά επιχειρήματα σε όλους τους προβληματισμούς. Έτσι χτίζεται μία σχέση εμπιστοσύνης που δύσκολα κλονίζεται και εύκολα μπορούν να δουν το πρόβλημα και να το λύσουμε με συνεργασία και συνέπεια.


Σε αυτές τις δύσκολες μέρες, που ζούμε όλοι μας, με τον εγκλεισμό και τις απώλειες σε δεδομένα και κεκτημένα, οι ψυχικές ισορροπίες ταράσσονται. Τα παιδιά χάνουν πολύτιμες στιγμές. Υπάρχει τρόπος να αναπληρώσουμε το χαμένο έδαφος;

Τα παιδιά όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχουν επιδείξει τεράστιο σθένος και ανθεκτικότητα. Έχουν προσαρμοστεί στην πλειοψηφία τους σε όλες τις αλλαγές που τους επιβάλλονται, ωστόσο έχουν απομακρυνθεί πολύ από τη ρουτίνα τους
και έχουν αλλάξει τα επίπεδα αυτορρύθμισης τους κάτι όμως που βιώνουν έτσι και αλλιώς σε όλα τα στάδια της εξέλιξης τους. Θα πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί, όσο μας επιτρέπεται, στην κάλυψη των βιοτικών και ψυχολογικών τους αναγκών και να τα ενημερώνουμε σε γλώσσα που συμβαδίζει με τη χρονολογική τους ηλικία για τις εξελίξεις που ζουν ώστε να νιώθουν ασφάλεια και να συνεργάζονται ευκολότερα.

Κάνεις νέα επαγγελματικά σχέδια; Είσαι ανήσυχος χαρακτήρας; Έχεις οράματα;

Είμαι ένας άνθρωπος που κυνηγάει διαρκώς τις επιστημονικές εξελίξεις, εκπαιδεύεται και βελτιώνεται. Επιθυμώ να γίνομαι καλύτερη στο επιστημονικό μου πεδίο, ώστε να προσφέρω αρτιότερες υπηρεσίες στους ανθρώπους που με εμπιστεύονται. Βελτιώνω διαρκώς τις ήδη υπάρχουσες δομές μου σε Γιαννιτσά και Έδεσσα και έχω προχωρήσει στην έναρξη λειτουργίας ενός ΚΔΑΠ με υπηρεσίες που ξεπερνούν κάθε προσδοκία.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Post