Η Μελίνα μέσα από μια γυναικεία ματιά.

Γράφει η Νατάσα Τσιτλακίδου.

8 Μαρτίου- άρωμα γυναίκας.


Μια και σήμερα εμείς οι γυναίκες έχουμε την τιμητική μας, θα ήθελα να αναφερθώ σε μία από τις πιο σπουδαίες γυναικείες προσωπικότητες, που «γέννησε» ποτέ αυτός ο τόπος.

Στη (Γ)υναίκα Μελίνα Μερκούρη.


Η Μελίνα Μερκούρη υπήρξε η απόλυτη Ελληνίδα σταρ του κινηματογράφου, με διεθνή ακτινοβολία. Χαρισματική καλλιτέχνιδα, με ισχυρή προσωπικότητα. Απέκτησε μεγάλη φήμη όχι μόνο ως ηθοποιός αλλά και ως πολιτικός με τον αγώνα της κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών, αλλά και με τις παρεμβάσεις της σε παγκόσμιο επίπεδο ως υπουργός Πολιτισμού.


Στις 6 Μαρτίου 1994, άφησε την τελευταία της πνοή σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης και σαν σήμερα στις 8 του Μάρτη, η σορός της έφτασε στο Ανατολικό Αεροδρόμιο της Αττικής. Τέθηκε σε διήμερο λαϊκό προσκύνημα στο Παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών ενώ ταυτόχρονα κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος.

Στις 10 Μαρτίου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι τη συνόδευσαν ως το Α΄ Νεκροταφείο.

Ήταν η πρώτη Ελληνίδα που κηδεύτηκε με τιμές αρχηγού κράτους.


Για μένα, η Μελίνα Μερκούρη είχε το πιο λαμπερό και εκφραστικό βλέμμα, που είδα ποτέ στην οθόνη. Τα μάτια της έκρυβαν θλίψη, πόνο, όμως και δύναμη, ένταση, πάθος. Όταν γελούσε φώτιζε! Όταν δάκρυζε φώτιζε! Αυτόφωτος αστέρας. Αστείρευτη πηγή ενέργειας.

Ο ορισμός της απόλυτης γυναίκας. Ομορφιά, παράστημα, κομψότητα, εξυπνάδα, ταλέντο, τόλμη, διπλωματία, παρορμητικότητα, πατριωτισμός, μεγαλοσύνη, γενναιοδωρία, αγάπη.

Η Μελίνα Μερκούρη έλεγε σε μία συνέντευξη της: “Είμαι αρκετά πεσιμίστρια. Βλέπω τη ζωή όπως πραγματικά είναι. Παιδί της
κατοχής μεγάλωσα σκληρά, μαστιγώθηκα σώμα και ψυχή. Όμως για το μέλλον του τόπου μου, για αυτό, ναι, είμαι αισιόδοξη”.


Λατρεμένες μου ταινίες: «Στέλλα», «Ποτέ την Κυριακή» και «Φαίδρα». Όλοι οι ρόλοι, που ερμήνευσε, πιστεύω, έκρυβαν κομμάτια του εαυτού της. Ελεύθερη και αδάμαστη όπως η Στέλλα, παράτολμη και εκρηκτική όπως η Φαίδρα.


Η Μελίνα Μερκούρη αποτελεί παράδειγμα για όλες τις μετέπειτα γενιές. Για όλες τις γυναίκες. Είμαι γυναίκα, άρα αγωνίζομαι για «φως» και αλλαγή. Έχω μέσα μου τη δύναμη της φλόγας μα και της θάλασσας, ορθώνω το ανάστημά μου, δημιουργώ, μπορώ, κατακτώ, χαρίζω ζωή.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Related Post

Φιλία μεταξύ (μικρών και μεγάλων) κοριτσιών.Φιλία μεταξύ (μικρών και μεγάλων) κοριτσιών.

Γράφει η Νατάσα Τσιτλακίδου. Η φιλία είναι μία από τις ιερότερες έννοιες. Φίλοι είναι όλοι αυτοί που μας αποδέχονται όπως ακριβώς είμαστε, χωρίς να προσπαθούν να μας αλλάξουν. Η φιλία μεταξύ των γυναικών είναι αρκετά πιο περίπλοκη από αυτήν μεταξύ των αντρών. Πράγμα απόλυτα φυσιολογικό, καθώς, από τη φύση μας,

ΜΑΜΑΔΩΝ ΕΡΓΑ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙΣΑΡΙΔΟΥ.ΜΑΜΑΔΩΝ ΕΡΓΑ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙΣΑΡΙΔΟΥ.

Γράφει η Νατάσα Τσιτλακίδου. Μητέρα, μανούλα, μαμά. Δύσκολος ρόλος. Απαιτεί ψυχική, πνευματική και σωματική δύναμη. Ένα πολυεργαλείο που προσπαθεί καθημερινά, να χωρέσει μέσα σε περίπου δώδεκα ώρες, υποχρεώσεις τις οποίες δεν μπορώ καν να απαριθμήσω. Τί γίνεται όμως, όταν η μαμά εργάζεται; Εκεί ανεβαίνουμε επίπεδο. Το θετικό είναι ότι τουλάχιστον