Choose Happiness Αρχείο Μην φοβάσαι! Σπάσε την ανοχή! Σπάσε τη σιωπή!

Μην φοβάσαι! Σπάσε την ανοχή! Σπάσε τη σιωπή!

Γράφει η Νατάσα Τσιτλακίδου.

«Share it to end it», «Μοιράσου το για να το σταματήσεις».

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Πολλοί φορείς που έχουν χρηματοδοτηθεί τα τελευταία χρόνια από Ευρωπαϊκά προγράμματα που συντονίζει το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Comenius, Erasmus+) έχουν προσπαθήσει να αναδείξουν το πρόβλημα και να προτείνουν λύσεις.

Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) όπως και ο όρος «θυματοποίηση» (victimization) χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

Με αφορμή την 6η Μαρτίου, την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας, διοργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα:  «Ζήσε χωρίς Εκφοβισμό», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 05032021 και ώρα 18:00 μ.μ.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων για τους τρόπους αντιμετώπισης και καταπολέμησης του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού.

Για τον κοινό αυτό σκοπό, την εξάλειψη του σχολικού εκφοβισμού, θα μιλήσουν και θα στείλουν θετικά μηνύματα ενδυνάμωσης εξέχουσες προσωπικότητες από τον πολιτικό, εκπαιδευτικό, καλλιτεχνικό και αθλητικό κόσμο, ενώ το λόγο θα πάρουν και οι ίδιοι οι μαθητές, παρουσιάζοντας δράσεις. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα κοινοποιηθεί άμεσα.

Η ημερίδα θα μεταδοθεί διαδικτυακά στη διεύθυνση http://www.streaming.kmaked.eu/ και θα παραμείνει αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης https://kmaked.pde.sch.gr/site/ για να είναι στη διάθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Για την εκδήλωση αυτή, λάβαμε πρόσκληση, μέσω e-mail, από το 4ο δημοτικό σχολείο Πυλαίας και συγκεκριμένα από τη δασκάλα της μικρής κόρης μου, που πηγαίνει στη Β΄ τάξη. Είναι ενθαρρυντικό να γίνονται τέτοιες κινήσεις. 

Το σχολείο ως γνωστόν αποτελεί μία μικρογραφία της κοινωνίας μας. Από τη στιγμή που το παιδί μας φεύγει από το σπίτι, προσπαθεί να ενταχθεί μέσα σε ένα σύνολο και να γίνει αποδεχτό. Υπάρχουν κάποια παιδιά, προικισμένα από τη φύση, που είναι κοινωνικά και προσαρμόζονται εύκολα σε νέες συνθήκες. Υπάρχουν όμως και κάποια παιδιά που θέλουν λίγο περισσότερο χρόνο. Θα εκφραστούν και θα «λυθούν», όταν αισθανθούν ασφάλεια και ζεστασιά. Αυτό είναι ζήτημα που πρέπει να αντιληφθεί έγκαιρα η δασκάλα και οφείλει να το επιλύσει με τον πιο «ανώδυνο» τρόπο. Τα παιδιά που θα βρεθούν «στην πρώτη γραμμή του πυρός», του λεγόμενου bullying, είναι αυτά που διαφέρουν. Διαφέρουν γιατί είναι πιο ψηλά, πιο κοντά, πιο παχουλά, πιο αδύνατα, πιο ιδιαίτερα. Διαφέρουν απλά και μόνο γιατί ξεπερνούν τα όρια της μετριότητας. Ένας άριστος μαθητής θα δεχτεί λεκτικό εκφοβισμό, από παιδιά που ωθούνται από τη ζήλια και την ανασφάλεια. Το ίδιο και μια όμορφη μαθήτρια. Η ζήλια οδηγεί τα περισσότερα παιδιά σε ακραίες αντιδράσεις. Δυστυχώς, όμως, τα θύματα σχολικού εκφοβισμού και βίας θα κουβαλούν αυτά τα τραύματα σε όλη τους τη ζωή.

Από τη φύση μας έχουμε την τάση να ανήκουμε σε μια ομάδα, η οποία απαρτίζεται από συγκεκριμένα μέλη και να ορθώνουμε «σύνορα» σε οποιαδήποτε ανεπιθύμητη εισβολή. Να προστατεύουμε τα μέλη της ομάδας και το χώρο της. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στις αγέλες των άγριων ζώων. Εμείς όμως οι «πολιτισμένοι» άνθρωποι, υποτίθεται ό,τι δεν κάνουμε διαχωρισμούς, δεν κάνουμε διακρίσεις και πιστεύουμε πως όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι. Τις αρχές αυτές, κάθε γονέας έχει το καθήκον, να τις μεταλαμπαδεύσει στο παιδί του. Όταν μέσα σε κάποιες οικογένειες ενθαρρύνεται η έπαρση, ο ρατσισμός και υποτιμούνται τα ατομικά δικαιώματα, τότε δυστυχώς οι βίαιες και εκφοβιστικές συμπεριφορές, «τρέφονται» και γιγαντώνονται. 

Η σχολική βία και ο εκφοβισμός αποτελούν τον «σπόρο» από τον οποίο θα «φυτρώσει», στο κοντινό μέλλον, η λεκτική, η σωματική και η σεξουαλική κακοποίηση. Όποιος βρίσκεται σε θέση ισχύος μπορεί με ευκολία να εκμεταλλευτεί οποιονδήποτε θεωρεί υποδεέστερο του. Επιτέλους, πρέπει να μπει ένα φρένο! Το οφείλουμε αυτό στα παιδιά μας. 

  

                              

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Post

Κοτοπουλάκι με πατατούλες στο φούρνο!Κοτοπουλάκι με πατατούλες στο φούρνο!

Γράφει η Ιωάννα Δούμα Μπορεί να είναι το πιο απλό φαγητό που μπορεί να κάνει κάποιος, αλλά είναι τόσο μαμαδίστικο, τόσο οικογενειακό φαγητό (εμένα μου θυμίζει κυριακάτικα μεσημέρια που ήμασταν