Γαλατόπιτα του Άκη.

Γράφει η Ιωάννα Δούμα.

Δε ξέρω για εσάς, αλλά εγώ όταν δω συνταγή του Άκη θέλω να τη κάνω αμέσως γιατί ξέρω ότι θα έχει σίγουρη επιτυχία.

Υλικά

1.120 γρ. γάλα

200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

90 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό

30 γρ. κορν φλάουρ

3 αβγά, μεσαία

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (ή 2 βανιλινες)

ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι

1 πρέζα αλάτι

90 γρ. βούτυρο

Για την επικάλυψη

2 κ.σ. νερό

1 αβγό, μεσαίο

2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

Για το σερβίρισμα

2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 κ.σ. μέλι

1 κ.σ. κανέλα

φύλλα δυόσμου

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση.

Σε ένα μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι, το κόρν φλάουρ και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τα αβγά, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα από το λεμόνι, το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα χειρός.

Με μία κουτάλα της σούπας βάζουμε σιγά σιγά το καυτό γάλα από την κατσαρόλα στο μπολ με τα αβγά ανακατεύοντας συνεχώς.

Βάζουμε ξανά το μείγμα στην κατσαρόλα, μεταφέρουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα.

Αφαιρούμε από τη φωτιά, βάζουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

Βουτυρώνουμε καλά ένα πυρίμαχο σκεύος 27 εκ. και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι.

Ρίχνουμε όλο το μείγμα και το απλώνουμε καλά με μία μαρίζ.

Για την επικάλυψη

Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, το αβγό, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.

Απλώνουμε με ένα πινέλο σε όλη την επιφάνεια της γαλατόπιτας και ψήνουμε για 40-45 λεπτά.

Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά για τουλάχιστον 4 ώρες.

Σερβίρουμε με ζάχαρη, μέλι, κανέλα και δυόσμο.

(εμείς δε βάλαμε τον δυόσμο, αλλά για να το λέει ο Άκης θα του πηγαίνει πολύ).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Post

ΜΗΛΟΠΙΤΑ, Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ….ΜΗΛΟΠΙΤΑ, Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ….

Μμμμμ….Μύρισε μήλο και κανέλα όλο το σπίτι….Μηλόπιτα, η αγαπημένη….Είναι για όλες τις ώρες…Για πρωινό, απογευματινό, βραδινό…. Υλικά για τη ζύμη: 250 γραμμάρια βιταμ500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του2 αυγά1 1/2 κούπα ζάχαρη1 βανίλια Για τη γέμιση: 9 μήλα3/4 κούπας ζάχαρη1 κουταλιά της σούπας κανέλα Εκτέλεση ζύμης: Χτυπάμε το βιτάμ

Λαζαράκια.Λαζαράκια.

Γράφει η Ιωάννα Δούμα. Η Ανάσταση του Λαζάρου το Σάββατο που μας πέρασε και το έθιμο στη Σμύρνη ήταν να βγαίνουν κορίτσια να λένε τα κάλαντα του Λαζάρου και να φτιάχνουν οι Σμυρνιές τα Λαζαράκια… Υλικά: 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 φακελάκι μπέικιν 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι