Choose Happiness Αρχείο Μαμάδων έργα: Σοφία Σαραγιώτη.

Μαμάδων έργα: Σοφία Σαραγιώτη.

Γράφει η Νατάσα Τσιτλακίδου.

Μητέρα, μανούλα, μαμά.

Δύσκολος ρόλος. Απαιτεί ψυχική, πνευματική και σωματική δύναμη.

Ένα πολυεργαλείο που προσπαθεί καθημερινά, να χωρέσει μέσα σε περίπου δώδεκα ώρες, υποχρεώσεις τις οποίες δεν μπορώ καν να απαριθμήσω.

Τί γίνεται όμως, όταν η μαμά εργάζεται; Εκεί ανεβαίνουμε επίπεδο. Το θετικό είναι ότι τουλάχιστον για κάποιες ώρες ξεφεύγει από το σπίτι. Αλλάζει παραστάσεις, συναναστρέφεται με κόσμο. Οι καιροί δυστυχώς δυσκολεύουν και η εύρεση εργασίας για μια μαμά είναι σχεδόν άθλος. Άθλος πιο σπουδαίος και από αυτούς του Ηρακλή.

Υπάρχουν βέβαια μαμάδες που δεν πτοούνται. Που η ανάγκη τους για δημιουργία, η έμπνευση, τα ταλέντα και τα οράματά τους δεν περιορίζονται σε τέσσερις τοίχους. Ακόμη και μέσα στο ίδιο τους το σπίτι βρίσκουν τρόπους και διεξόδους για να εκφραστούν και να αισθανθούν περήφανες για τον εαυτό τους.

Σε αυτή τη στήλη θα γνωρίσουμε τέτοιες σούπερ μητέρες, μανούλες, μαμάδες.

Μαμά: Σαραγιώτη Σοφία

Παιδιά: 2 υπέροχα κορίτσια

Κατοικεί: Πυλαία, Θεσσαλονίκης

Σπουδές: Επιστήμες παιδαγωγικής εκπαίδευσης

Τωρινή επαγγελματική δραστηριότητα (εάν υπάρχει): Δεν υπάρχει

  1. Από που προέκυψε η ανάγκη σου αυτή, για δημιουργία;

Ανέκαθεν, από τα παιδικά μου χρόνια, αγαπούσα τη δημιουργία, την ζωγραφική, την κατασκευή χειροποίητων αντικειμένων γενικότερα. Αφού πέρασαν οι πρώτες ηλικιακά απαιτητικές περίοδοι των παιδιών μου είχα πλέον κάποιο χρόνο διαθέσιμο να κάνω αυτό που πάντα αγαπούσα, να δημιουργώ έργα τέχνης και διάφορα χειροποίητα αντικείμενα.

  • Πόσο εύκολο είναι να δημιουργείς στο σπίτι; Υπάρχει ο χρόνος και ο κατάλληλος χώρος για να μπορέσεις να εμπνευστείς και να φτιάξεις τα έργα σου;

Είναι δύσκολο χωροταξικά αλλά εύκολο καθώς ορίζεις εσύ τη χρονική στιγμή και διάρκεια. Ο χρόνος είναι σχετικός, όταν υπάρχει ελεύθερος αξιοποιείται, είτε είναι μισή ώρα είτε περισσότερο, εξάλλου σχετίζεται άμεσα με τη διάθεσή μου. Ο χώρος πάλι, ο οποίος δεν είναι ούτε συγκεκριμένος ούτε και κατάλληλος, αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα. Ωστόσο όταν υπάρχει διάθεση και έμπνευση για όλα υπάρχει λύση, έστω προσωρινή!

  • Τα παιδιά, αλλά και ο σύζυγός σου πως συμπεριφέρθηκαν και πώς αντιμετώπισαν αυτή σου την ανάγκη;

Ήταν κάτι απόλυτα φυσιολογικό για αυτούς καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι λατρεύω να δημιουργώ. Όσον αφορά το τελευταίο μου αντικείμενο ασχολίας, τη δημιουργία κοσμημάτων δηλαδή, είναι απλά πολύ χαρούμενοι διότι κατά τη γνώμη τους το αποτέλεσμα τους ικανοποιεί. Ιδιαίτερα τις κόρες μου που από τη φύση τους αγαπούν πολύ τα σκουλαρίκια.

  • Πώς νιώθεις όταν ολοκληρώνεις το κάθε σου δημιούργημα; Είσαι ικανοποιημένη με τον εαυτό σου;

Επειδή τις περισσότερες φορές δουλεύω όταν έχω έμπνευση και διάθεση πάντα το αποτέλεσμα είναι απόλυτα ικανοποιητικό. Η όλη διαδικασία με γεμίζει χαρά καθώς πέρα από την κούραση νιώθω αυτό το υπέροχο συναίσθημα της ικανοποίησης καθώς αντικρίζω ολοκληρωμένα αυτά τα μικρά αντικείμενα, τα οποία ξεκινώντας από το μηδέν τους έδωσα μια μορφή.

  • Ήταν δύσκολο και χρονοβόρο, για να καταφέρεις να οργανωθείς; Να έχεις τον προσωπικό σου χώρο και τα απαραίτητα εφόδια για να δημιουργείς στο σπίτι;

Προσωπικός και κατάλληλος χώρος, όπως προείπα, δεν υπάρχει. Οπότε έχω συγκεντρωμένα όλα μου τα υλικά σε μια γωνιά και τα μεταφέρω κάθε φορά εκεί που θα βολέψει (πολύ δύσκολο αυτό!). όσον αφορά την οργάνωση των εφοδίων-υλικών ήταν εύκολη αλλά χρονοβόρα. Χρειάζεται χρόνος στην αρχή μέχρι να καταλήξεις στα κατάλληλα υλικά, προμηθευτές και εργαλεία.

  • Υπάρχει κάποιο έργο σου που το ξεχωρίζεις, που ίσως συμβολίζει κάτι ιδιαίτερο για σένα;

Όχι, όλα μου τα δημιουργήματα τα αγαπώ εξίσου. Οτιδήποτε ολοκληρώνεται από τα χέρια μου συναισθηματικά είναι ισάξιο με όλα τα άλλα. Κοινότυπο ίσως, αλλά ισχύει!

  • Από που αντλείς έμπνευση για να δημιουργήσεις;

Συνήθως τα βασικά σχέδια, χρώματα και επιμέρους στοιχεία είναι απόφαση της στιγμής και του πως έχω φανταστεί στο μυαλό μου το τελικό αποτέλεσμα. Ωστόσο κάποιες φορές μπορεί να επηρεάζομαι από αντίστοιχες ιδέες και δουλειές άλλων δημιουργών που έχω, κατά διαστήματα, δει.

*Εάν θέλεις να επικοινωνήσεις με τη Σοφία, σχετικά με τις υπέροχες δημιουργίες της, εδώ: https://www.facebook.com/groups/184088108831055 .

*Εάν πάλι θέλεις να μπεις στην παρέα του Choosehappiness.gr, εδώ: https://www.facebook.com/villyargiroudi

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Post