Χριστουγεννιάτικα μπισκότα βουτύρου…

Γράφει η Ιωάννα Δούμα.

Ο σοφός λαός μας λέει το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει…

Εεε έτσι κι εγώ έπεσα κάτω από τη μανούλα μου…

Σήμερα δε θα σας ανεβάσω μια δική μου απόπειρα, αλλά της γλυκιάς γιαγιάκας μας, της μανουλίτσας μου…. Μιας και της λείπουν τα μεγάλα εγγονάκια της, είπε να περάσει δημιουργικά την ώρα της…

Κάθε χρόνο τα έφτιαχναν μαζί τα γλυκάκια τους, φέτος δυστυχώς θα τα βλέπουν μόνο διαδικτυακά…

Δε πειράζει…

Ας βγούμε όλοι γεροί από όλο αυτό και του χρόνου πάλι θα τα φτιάξουν…

Πάμε λοιπόν…

ΥΛΙΚΑ

500γρ. βούτυρο

2φλυτζ. ζάχαρη

1 κ.γ. βανίλια υγρή (ή σκόνη)

2 αυγά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για την πάστα ζάχαρης

1/4 φλυτζάνι νερό

10 φύλλα ζελατίνης

1/2 φλυτζάνι γλυκόζη

1 κουτ. essence φράουλα

1.800 γρ. ζάχαρη άχνη

Για την κρέμα-κόλλα

1φλυτζ. ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)

6-7 κουτ. γλ. νερό

Για την κρέμα ζωγραφικής

1 ασπράδι αυγού

1.1/2 φλυτζάνι ζάχαρη άχνη (ή 170γρ ζάχαρη άχνη)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς.
  • Χτυπάμε το βούτυρο πολύ καλά (2-3′) μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη και τη βανίλια, τα χτυπάμε για άλλα 3-4. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και μόλις ανακατευτούν καλά, προσθέτουμε σταδιακά το κοσκινισμένο αλεύρι. Η ζύμη μας είναι έτοιμη!
  • Σε μία αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη μας και σχηματίζουμε σχέδια της επιλογής μας.
  • Τα τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα, σε ταψί της επιλογής μας και τα ψήνουμε για 10-12′.
  • Οδηγία: Τα κουλουράκια μας πρέπει να έχουν το ίδιο μέγεθος όταν τα ψήνουμε.

Για την πάστα ζάχαρης

1. Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπoλ με κρύο νερό.

2.Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό και το αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις είναι χλιαρό, το απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά ένα ένα τα φύλλα ζελατίνης και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη γλυκόζη και ανακατεύουμε καλά.

3. Βάζουμε το μείγμα μας στο μίξερ (χρησιμοποιούμε τον αναδευτήρα για ζύμη) και προσθέτουμε σιγά- σιγά την άχνη μέχρι να γίνει μια ζύμη.

Οδηγία: Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, μπορούμε να της προσθέσουμε ότι χρώμα ζαχαροπλαστικής θέλουμε. Για να πετύχουμε pastel χρώματα, πρώτα βάζουμε χρώμα σε μια μικρή ποσότητα ζύμης. Στη συνέχεια, παίρνουμε ένα τμήμα της ζύμης αυτής και την προσθέτουμε σιγά σιγά στο άσπρο μείγμα μας στο μίξερ. Προσθέτουμε σταδιακά μέχρι να πετύχουμε την απόχρωση που θέλουμε.

Για την κρέμα-κόλλα

1. Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη άχνη και σταδιακά προσθέτουμε το νερό. Ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουταλάκι.

2. Αλείφουμε την κόλλα πάνω στα κουλουράκια μας για να κολλήσουμε τη πάστα ζάχαρης από πάνω.

Για την κρέμα ζωγραφικής

1. Χτυπάμε το ασπράδι πολύ καλά μέχρι να αποκτήσει την υφή κρέμας. Προσθέτουμε τη κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε για άλλο 1′.

2. Τοποθετούμε την κρέμα σε ένα κορνέ. Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε λευκό χρώμα ή να τη χρωματίσουμε με τη χρήση του αντίστοιχου χρώματος ζωγραφικής.

Η συνταγή είναι της Άννας-Μαρια Μπαρού….

Το αποτέλεσμα όμως είναι η φαντασία του καθενός….

Οπότε μη χάνετε καιρό….

Καλή σας επιτυχία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Post

Πιτσόψωμο…Πιτσόψωμο…

Γράφει η Ιωάννα Δούμα. Τη συνταγή μου την έδωσε η καλή μου φίλη Αμαλία που κι εκείνη είναι μια τρίτεκνη μανούλα και πρέπει να βρίσκει λύσεις στο τι θα φάνε πάλι σήμερα… Υλικά: -8 γραμμάρια μαγιά ξηρή-1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική– 300 γραμμάρια νερό-500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις-1 κουταλιά

BanoffeeBanoffee

Γραφει η Ιωάννα Δούμα. Το ξέρω ότι η διάθεση σου δεν είναι η καλύτερη… Βρες μου, όμως, έστω έναν που δεν έχει όρεξη για ένα γλυκάκι μετά το γιορτινό “οικογενειακό” τραπέζι… Πάμε να φτιάξουμε ένα banoffee (γιατί άλλωστε αυτό είχαμε και στο χωριό μας…) Υλικά 2 κονσέρβες καραμελωμένο γάλα (πωλείται