Choose Happiness Αρχείο Κουραμπιέδες της γιαγιάκας μου!

Κουραμπιέδες της γιαγιάκας μου!

Γράφει η Ιωάννα Δούμα.

Τα Χριστούγεννα των παιδικών μου χρόνων είναι συνδυασμένα με αρώματα, γεύσεις και μπόλικη αγάπη….

Θυμάμαι πως ήταν η εποχή που περίμενα περισσότερο από κάθε άλλη…

Όχι μόνο γιατί ήταν Χριστούγεννα, αλλά επειδή ήξερα ότι θα πηγαίναμε στο σπίτι της γιαγιάς να φτιάξουμε ένα σωρό χριστουγεννιάτικες λιχουδιές…

Η γιαγιάκα μου (όχι επειδή ήταν γιαγιά μου) ήταν η καλύτερη μαγείρισσα του κόσμου… Πάντα ό,τι έφτιαχνε είχε άλλη γεύση…

Πάμε λοιπόν να σας βάλω λίγο στη ‘μαγεία’ των παιδικών μου αναμνήσεων…

Υλικά

1 κιλό βούτυρο αγελαδινό

1 αυγό

1 σφηνάκι λικέρ άσπρο

Λίγο αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού σόδα (όχι γεμάτο)

300 γραμμάρια καρύδια ψιλοκομμένα

1 ποτήρι άχνη ζάχαρη

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κ λίγο ακόμα)

1 βανίλια

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το βούτυρο τόσο ώστε να μαλακώσει. Το ρίχνουμε σε μια λεκανίτσα, ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη ώστε να λιώσει καλά, τη βανίλια, το λικέρ, τη σόδα, το αλάτι, τα καρύδια, το αυγό (να’ χει κρυώσει λίγο το μείγμα πρώτα) και τέλος ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι.

Πλάθουμε τη ζύμη μας (όχι πολύ ώρα για να μη βγει στην επιφάνεια το βούτυρο). Απλώνουμε μια ποσότητα στον πάγκο μας, την πατάμε με το χέρι για να μην είναι πολύ παχιά κ κάνουμε ό,τι σχέδια θέλουμε (αυτή που περισσεύει την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί και παίρνουμε άλλο κομμάτι ζύμης αν θέλουμε να συμπληρώσουμε το ταψί μας…)

Τοποθετούμε τους κουραμπιέδες σε βουτυρωμένο ταψί (όχι πολύ) και ψήνουμε στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις για 20′.

Όταν βγουν, τους αφήνουμε να κρυώσουν για 10′-15′ και τους βουτάμε σε άχνη ζάχαρη….

Σας εύχομαι καλή επιτυχία και μη φοβάστε να κάνετε συνταγές, είτε το έχετε, είτε όχι….

Χαρίστε στα παιδιά σας αναμνήσεις γεμάτες γεύσεις και αρώματα…

Καλές γιορτές να έχουμε με υγεία!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Post