Γράφει η Ιωάννα Δούμα.
Για κάποιους μπορεί να είναι ακόμα νωρίς για τα Χριστούγεννα, για το δικό μας σπίτι όμως ποτέ δεν είναι νωρίς.
Για αυτό κι εμείς κάναμε σήμερα μελομακάρονα.
Άλλωστε κάπως πρέπει να περνάει η ώρα με τρία μικρά, οοοοοληηηηηη μέρα στο σπίτι.
Πάμε, λοιπόν, να φτιάξουμε τα πιο νόστιμα μελομακάρονα του Άκη (βεβαίως βεβαίως…)
Υλικά για το σιρόπι
500 γραμμάρια νερό
800 γραμμάρια ζάχαρη
1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
5 γαρύφαλλα
3 κλωνάρια κανέλας
150 γραμμάρια μέλι
Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα υλικά μέσα στη κατσαρόλα, χωρίς το μέλι… Μόλις πάρει βράση το βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι…
(Το σιρόπι θα πρέπει να το έχουμε κάνει 3-4 ώρες πριν ξεκινήσουμε τα μελομακάρονα μας γιατί θέλουμε να είναι κρύο)

Υλικά για τα μελομακάρονα
Μείγμα Α
180 γραμμάρια ελαιόλαδο
400 γραμμάρια χυμό πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
3 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
50 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Υλικά για μείγμα Β
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό

Εκτέλεση
-Πρώτη μας κίνηση είναι να προθερμάνουμε το φούρνο μας στους 190 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις.
– Βάζουμε στη συνέχεια όλα τα υλικά του μείγματος Α σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του μείγματος Β και τα προσθέτουμε το μείγμα Α.

– Ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια για πολύ λίγο (το πολύ για 10”) για να μη κόψει το μείγμα.
– Πλάθουμε σε ομοιόμορφο σχήμα τα μελομακάρονα (περίπου 3-4 εκατοστά το καθένα) και ψήνουμε για 20-25′ μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα….

Καλή επιτυχία (που μεταξύ μας είναι σίγουρη αφού είναι συνταγή του Άκη )

Εγώ και οι βοηθοί -ξωτικούλια μου σας ευχόμαστε να έχουμε καλές γιορτές με υγεία κ ευλογημένες στιγμές!
