
“Τηλεργασία ή εργασία από απόσταση είναι μια νέα μορφή εργασίας κατά την οποία οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται από οπουδήποτε και οποιαδήποτε μέρα και ώρα. Με άλλα λόγια, η καθημερινή μεταφορά τους σε ένα κεντρικό τόπο δουλειάς αντικαθίστανται από τη δυνατότητα εργασίας κάνοντας χρήση των σύγχρονων μορφών τηλεπικοινωνίας” Βικιπαίδεια.
Τα έκτακτα μέτρα για τον Νοέμβριο υποχρέωσαν όλες τις επιχειρήσεις να θέσουν σε καθεστώς τηλεργασίας το 50% του προσωπικού τους. Για εσάς (εμάς), λοιπόν, που μπήκατε (μπήκαμε) σε αυτό το καθεστώς, μάλλον οι παρακάτω πληροφορίες θα σας φανούν -αν μη τι άλλο- χρήσιμες.
- Ο κατάλληλος χώρος. Εάν πιστεύεις ότι μπορείς να δουλέψεις στο κρεβάτι, σε διαβεβαιώ ότι κάνεις λάθος. Συνεπώς, πρέπει να αποφασίσεις πού θα βάλεις το τραπέζι εργασίας σου. Πρέπει να βρίσκεται σε ένα φωτεινό σημείο και σίγουρα σε εκείνο το δωμάτιο με τον λιγότερο δυνατό θόρυβο. Και ναι, πρέπει να δουλέψεις σε εκείνον τον χώρο που είναι ο περισσότερο τακτοποιημένος. Δε θέλεις να μπερδέψεις το ποντίκι με το αυτοκινητάκι του γιου σου. Θέλεις;
2. Ο κατάλληλος τεχνολογικός εξοπλισμός. Όταν καλείσαι να εργαστείς από το σπίτι σου, πρέπει ο εργοδότης σου να έχει φροντίσει προκειμένου να έχεις τα απαραίτητα εργαλεία για να το κάνεις. Κάνε ξεκάθαρο με επιχειρήματα, λοιπόν, τι θα χρειαστείς και φρόντισε να το αποκτήσεις. Ιδιαίτερα βοηθητική θα ήταν και μια πλατφόρμα εξ αποστάσεως επικοινωνίας με το γραφείο, ώστε να μπορείς να έχεις στη διάθεσή σου όλα τα απαραίτητα μέσα για το καλύτερο επιθυμητό αποτέλεσμα.
3. Το κατάλληλο πρόγραμμα. Η νέα εργασιακή ρουτίνα απαιτεί νέα χρονοδιαγράμματα και νέα οργάνωση, εάν θέλεις να διατηρήσεις τόσο την καλή σου διάθεση, όσο και την παραγωγικότητά σου σε ικανοποιητικά επίπεδα. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και φρόντισε να μην αφήνεις εκκρεμότητες για την επόμενη μέρα. Επίσης, μην πέσεις στην παγίσα να δουλέψεις λίγο το πρωί, λίγο το μεσημέρι, λίγο το απόγευμα και λίγο το βράδυ. Δεν είναι ούτε αποδοτικό, ούτε σου επιτρέπει να διαχωρίζεις την επαγγελματική από την προσωπική σου ζωή. Σε αυτό το νέο μοντέλο εργασίας, χρειάζεσαι ευδιάκριτες γραμμές και όρια.
4. Προσοχή στην απόσπαση προσοχής. Το οικείο περιβάλλον και η ευελιξία του νέου εγχειρήματος που καλείσαι να φέρεις εις πέρας, καλώς ή κακώς κρύβει πολλές παγίδες. Η πειθαρχία και η αυτογνωσία, θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις. Δες τι είναι αυτό που σε κάνει αποδοτικό αλλά ταυτόχρονα λειτουργικό. Μήπως θα βοηθούσε λίγη ορχηστρική μουσική; Δεν έχεις παρά να το δοκιμάσεις…
5. Επαφή με τους συνεργάτες σας. Δε θέλεις να νιώσεις αποκομμένος από το γραφείο και τους συναδέρφους σου. Φρόντισε να ελέγχεις συχνά το ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο και να μην αφήνεις την αναπόφευκτη απόσταση να γεννήσει απόσταση και στις μεταξύ σας σχέσεις. Βέβαια, για να είμαστε και δίκαιοι, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να φροντίσουν κι αυτοί από τη δική τους πλευρά…
Οι παγίδες της τηλεργασίας:
*Μμμ, λίγο που είναι πιο κοντά το ψυγείο, λίγο που δεν σε βλέπει κανείς, όλο και κάτι τσιμπάς. Όσο κι αν ακούγεται κουτό, ετοίμασε σε ταπεράκι ό,τι θα έπαιρνες και στο γραφείο. Ίσως να…σωθείς. Ίσως, πάλι, και όχι.
*Το παρακάνεις με τον καφέ. Ναι, η καφεϊνη θα σε κρατήσει σε εγρήγορση. Ο πρώτος… Ο δεύτερος… Ο τρίτος… Πόσους θα πιεις, όμως;
*Η παγίδα της πιτζάμας. Ναι, το πιο πιθανόν είναι να μη σε δει κανείς στο σπίτι. Κατά πόσο, όμως, οι πιτζάμες θα σε βάλουν σε…ψυχολογία εργασίας; Ντύσου πρόχειρα και βγάλε το κραγιόν σου, αλλά ντύσου!
*Κι όμως… Όταν εργάζεσαι στο σπίτι, μπορεί να ξεχάσεις να πας τουαλέτα, μπορεί να ξεχάσεις να κάνεις διάλειμμα, μπορεί να ξεχάσεις να σηκωθείς να περπατήσεις, έστω από το ένα δωμάτιο στο άλλο, για να χαλαρώσεις τον αυχένα σου. Προσέχουμε για να έχουμε ΚΑΙ στο σπίτι.
Μπόρα είναι, θα περάσει (;)!!!