Choose Happiness Αρχείο Μάριος Καραβασίλης: “Αφήνω στην ελεύθερη επιλογή του θεατή αν θα επιλέξει positive or negative vibes”.

Μάριος Καραβασίλης: “Αφήνω στην ελεύθερη επιλογή του θεατή αν θα επιλέξει positive or negative vibes”.

Κάπου, κάπως, κάποτε είχα ακούσει τον Jeremy Irons -το γνωστό ηθοποιό- να λέει ότι μια ζωή χωρίς τέχνη είναι μια αφόρητη, προσγειωμένη και άθεη ζωή ενώ συμπλήρωνε ότι η τέχνη είναι τελικά το πιστοποιητικό ύπαρξης του Θεού στη ζωή μας. Για κάποιο ανεξήγητο- ή όχι τελικά τόσο ανεξήγητο- λόγο, ήταν το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό όταν πρωτοαντίκρισα τις δημιουργίες του καλλιτέχνη και σχεδιαστή Μάριου Καραβασίλη. Δεν σου κρύβω, μάλιστα, ότι μπήκα στον πειρασμό να τον ρωτήσω για τη σχέση του με το δικό του Θεό, χωρίς τελικά να το κάνω.


Δεν έχω γνώσεις πάνω στη μόδα αλλά νιώθω παραδόξως ότι η Τέχνη του μου είναι οικεία. Δεν είμαι λάτρης του εκκεντρικού αλλά πιάνω τον εαυτό μου να δελεάζεται από την εκκεντρικότητά των δημιουργιών του. Δεν είμαι εξοικειωμένη με την ποιότητα του εικαστικού αποτελέσματος που πρεσβεύει αλλά ελκύομαι από αυτό. 
Και ενώ δεν έχω καταλήξει τί είναι αυτό που με μαγεύει περισσότερο στα κοστούμια του, έχω σίγουρα αποφασίσει τί είναι αυτό που με κερδίζει στην προσωπικότητά του: Ξεκάθαρα, οι καλοί του τρόποι. Θα μπορούσε να είναι επηρμένος. Δεν είναι. Δικαιούται να είναι απόμακρος. Κι όμως… Ούτε καν αυτό… 


Ο Μάριος Καραβασίλης είναι ο σημερινός φιλοξενούμενος του Choosehappiness.gr. Τιμή μας!


*Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον σχεδιαστή κοσμημάτων Βασίλη Μόραλη που μας έφερε σε επαφή.  

Photographer: Αποστόλης Αναστασόπουλος

Σπουδές σας στην υποκριτική και αμέσως μετά στο Fashion Design. Ένα πάντρεμα που είχε ως καρπό του το Brand “MK by Marios”; Πείτε μας δύο λόγια για όλο αυτό το πρότζεκτ.

Η αλήθεια είναι πως αυτός ο συνδυασμός, αυτό το πάντρεμα όπως αναφέρετε και εσείς, προέκυψε τελείως συμπτωματικά. Έχοντας, λοιπόν, ήδη σπουδάσει υποκριτική στην «Δραματική Σχολή Αθηνών» και ενώ μετέπειτα ίδρυσα την προσωπική μου θεατρική εταιρεία για περίπου 5 χρόνια, δουλεύοντας ενεργά στον χώρο. Στα πλαίσια αυτά , πέρα από την ιδιότητα μου ως ηθοποιός – κατασκεύαζα «ερασιτεχνικά» τότε και τα κοστούμια – καθώς είχα κάποιες βασικές γνώσεις λόγω του ότι η γιαγιά μου ήταν μοδίστρα και είχα ερεθίσματα από την παιδική μου ηλικία. Οι παραστάσεις είχαν αποσπάσει πολύ καλές κριτικές , και τα κοστούμια επίσης, νομίζοντας ότι είχαν κατασκευαστεί από επαγγελματία ενδυματολόγο. Έτσι μπήκε και το «μικρόβιο» του Fashion Design – και αφού αργότερα λόγω της Ελληνικής οικονομίας και τις κρίσης που «ξέσπασε» το 2013 , αναγκάστηκα να κλείσω την εταιρία καθώς οι χορηγίες της παράγωγης είχαν μειωθεί στο 50% . Έτσι αποφάσισα να προσανατολιστώ στον χώρο της μόδας για να καλλιεργήσω αυτό που ήδη είχε ξεκινήσει να φαίνεται πως είναι το μέλλον μου. Σπούδασα στην «Βελουδάκης Fashion School» Fashion Designer , Pattern Making & Styling. Δημιουργώ το Fashion brand “MK by Marios” με σκοπό να συνδυάσω τις δυο πλέον μεγάλες μου αγάπες. Το Θέατρο με την Μόδα. Η φιλοσοφία του brand πέρα από τις tailor made παροχές , είναι να εξυπηρετήσει την τέχνη και γενικότερα τον χώρο του θεάματος.

O κόσμος της μόδας μιλάει τόσο για τα ενδύματά σας με έντονο το θεατρικό στοιχείο όσο και για τα headpieces σας. Πρόκειται για τους κρίκους της ίδιας αλυσίδας; Τι είναι αυτό που σας εμπνέει συνήθως και προκύπτει αυτό το τόσο μεγαλεπήβολο αποτέλεσμα;

Πρόκειται για το ίδιο brand. Δεν υπάρχει αλυσίδα ή υποκατηγορίες κατασκευών. Στα πλαίσια κατασκευής ενδυμάτων ή κοστουμιών κατασκευάζω και accessories με βασική μου προτεραιότητα τα Headpieces. Όλα είναι handmade. Αυτό προέκυψε καθώς δεν μπορώ να σχεδιάσω – δεν μπορώ να φανταστώ ένα outfit είτε γυναίκειο, είτε αντρικό χωρίς να ολοκληρώνεται με κάποιο καπέλο , αξεσουάρ ή headpiece. Επιλέγω να βλέπω τις ενδυμασίες ως ένα είδος «συμβολισμού» και με ένα εικαστικό ενδιαφέρον (εφόσον και το απαιτούν οι περιστάσεις) . Τα ρούχα δεν υπάρχουν απλά για να καλύπτουν το σώμα μας… Τα ρούχα πρέπει να είναι προέκταση της προσωπικότητα μας και να υπογραμμίζουν τις «ζωές» μας και την ψυχή μας . Η εκκεντρικότητα δεν θα πρέπει να είναι αυτοσκοπός – γιατί τότε υπάρχει ο κίνδυνος της γελοιότητας. Η ανάγκη της προσωπικής έκφρασης δημιουργεί όλα τα υπόλοιπα.

Γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι οι καλλιτέχνες αδυνατούν να ξεχωρίσουν μια μόνο δημιουργία τους -μιας και συνηθίζουν να υποστηρίζουν ότι “όλα είναι παιδιά τους”- αν μπαίνατε στον πειρασμό να το κάνετε για εμάς ποιο κομμάτι σας θεωρείτε ότι απεικονίζει καλύτερα το είδος της τέχνης που υπηρετείτε;

Πραγματικά μου είναι δύσκολο να απαντήσω στην ερώτηση σας καθώς όντως το κάθε outfit έχει δημιουργηθεί με πολύ αγάπη και έχει και τη δική του «συμβολική» σημασία στην εκάστοτε collection. Αν όμως θα έπρεπε να απαντήσω στην ερώτηση σας αυτό που πραγματικά αγαπώ λίγο περισσότερο είναι το Final outfit από την πρώτη μου συλλογή “Methexis” F/W 15-16 όπου βραβεύτηκα τότε από την “Athens Xclusive Designer Week” με το “Best Trendsetter Award” και μου έδωσε το εισιτήριο για το “Serbia Fashion Week”. Αυτό λοιπόν το outfit, αποτελούνταν από ένα black top με πιέτες και μια black maxi draped φούστα. Το ρίσκο της όλης εμφάνισης -όπου αυτό είναι και ο λόγος που το έχει κάνει ξεχωριστό στην καρδιά μου- είναι το γεγονός ότι το είχα συνδυάσει με ένα headpiece το οποίο είχε κατασκευαστεί από σίδερο, κρύσταλλα και φτερά. Ήταν πάρα πολύ βαρύ και ο κίνδυνος να πραγματοποιηθεί κάποιο ατύχημα κατά την διάρκεια του Fashion Show ήταν πολύ μεγάλος. Ευτυχώς, όμως, το καταξιωμένο μοντέλο όπου συνεργάστηκα τότε, η Katerina Nouanze, ως άψογη επαγγελματίας, το υποστήριξε άψογα αποσπώντας θερμό χειροκρότημα . Αυτό για μένα ήταν μεγάλη ανακούφιση και διέκρινε το συγκεκριμένο outfit, ένα από τα πιο αγαπημένα μου.

Οι διακρίσεις σας σε ελληνικό και διεθνές έδαφος είναι το όνειρο κάθε νέου σχεδιαστή μόδας. Ένα όνειρο που κατά πάσα πιθανότητα, καλώς ή κακώς, θα μείνει όνειρο θερινής νυκτός. Τι θα συμβουλεύατε κάποιον, λοιπόν, που θέλει να ακολουθήσει τα επαγγελματικά σας βήματα;

Να είναι ο εαυτός του. Να είναι αυθεντικός και θωρακισμένος με πιστή στο όνειρο του και να μην επηρεάζεται είτε από κολακείες, είτε από κακεντρέχειες. Δεν υπάρχει συνταγή επιτυχίας. Το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή, συνεχής έρευνα, δημιουργικότητα και θετική στάση. Όταν προσπαθείς να εξελίσσεσαι- σταματάς να περιμένεις το αποτέλεσμα. Αφήνεσαι στην «ροη» της πραγματικότητας… και ότι είναι να έρθει, έρχεται.

Στην προσπάθειά μου να συλλέξω πληροφορίες για την προσωπικότητά σας, συνάντησα τις λέξεις “κοινωνικός”, “αστείρευτα δημιουργικός”, “πολυδιάστατος”, “ευφυής”. Τί δεν ξέρει ο κόσμος για εσάς; Ποια χαρακτηριστικά σας φροντίζετε να κρατάτε αποκλειστικά για τους λίγους και…καλούς;

Πολύ ωραία ερώτηση, αν και δεν συνηθίζω να μιλάω για τον χαρακτήρα μου. Σ’ευχαριστώ για τους παραπάνω χαρακτηρισμούς. Η αλήθεια είναι ότι πέρα από ελάχιστα άτομα δεν έχω αφήσει τα περιθώρια να με «ξετυλίγει» εύκολα συναισθηματικά ο άλλος. Πολλοί από τον επαγγελματικό μου χώρο για παράδειγμα με θεωρούν αρκετά «στημένο» με την έννοια του «ατσαλάκωτου»… ίσως επειδή είμαι τελειομανής προστατεύοντας την δουλεία μου και την αισθητική που προσπαθώ να την διατηρώ σε αρμονία. Δεν αντιλέγω πως αυτό βέβαια μπορεί να είναι και μια προσωπική ανασφάλεια. Ως αποτέλεσμα όλο αυτό δημιουργεί εντυπώσεις. Στην πραγματικότητα όμως – διαχωρίζοντας την επαγγελματική μου ιδιότητα με αυτή της ανθρώπινης υπόστασης – είμαι πολύ πιο ευαίσθητος και πιο εύθραυστος από αυτό που φαίνεται. Όμως γενικά δεν αγχώνομαι για την γνώμη των άλλων, διότι ο χρόνος πάντα αποδεικνύει την αλήθεια του κάθε ανθρώπου.

Βλέποντας κανείς το αποτύπωμά σας στο χώρο της μόδας, διορθώστε με εάν κάνω λάθος, παρατηρεί ότι επιλέγετε συνήθως τα “σκοτεινά” χρώματα, τα βαριά υφάσματα, τη μελαγχολική διάθεση. Πώς μέσα από αυτές τις επιλογές καταφέρνετε ταυτόχρονα να περνάτε το “choose happiness” κομμάτι σας στις δημιουργίες σας;

Και πάλι σας ευχαριστώ που διακρίνατε κάτι τέτοιο μέσα από τις συλλογές μου. Ειλικρινά είστε από τα ελάχιστα άτομα που έχουν εντοπίσει αυτή την θετική αίσθηση που προσπαθώ να «περάσω» στον θεατή, και αυτό γίνεται από συγκεκριμένους λογούς διαχείρισης. Αρχικώς ως άνθρωπος – ως σχεδιαστής έχω μάθει στην ζωή μου πέρα από το όποιο πρόβλημα μπορεί να έχω να βλέπω πάντα το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Αυτή λοιπόν η στάση μου, θα ήταν αναπόφευκτη να μην περάσει και σχεδιαστικά στις συλλογές μου. Σε δεύτερο επίπεδο δεν επιλεγώ πάντα dark υφάσματα, αλλά αγαπώ και τα πιο bright καθώς και τα εμπριμέ. Αυτό το κάνω πρώτον ως επιλογή αλλά επίσης δεν μου αρέσει να γίνομαι μονότονος ή να έχω σχεδιαστική «μανιέρα». Θέλω από συλλογή σε συλλογή να εξελίσσομαι με διαφορετικά inspirations & concepts. Όλο αυτό δημιουργεί μια θετική έκβαση. Και κάτι σημαντικό που συχνά λέω, δεν αντιμετωπίζω τις συλλογές μου καθώς και τα μοντέλα μόνο για αυτό που προορίζονται. Αντιθέτως διαμορφώνω τις συλλογές μου ως μια Ιστορία… και τα μοντέλα είναι απλά οι χαρακτήρες της υπόθεσης. Σε κάθε σενάριο υπάρχει η «σκοτεινή» αλλά και η «φωτεινή» πλευρά της υπόθεσης. Έτσι και στα outfits που σχεδιάζω. Μπορεί για παράδειγμα να βλέπεις ένα μοντέλο να φοράει μια ασφυκτική full face mask… αυτό από μόνο του δημιουργεί ένα αρνητικό συναίσθημα «βασανισμού»… όμως ως εικαστικό αποτέλεσμα αν αυτή η μάσκα είναι colorful σου βγάζει «υποσυνείδητα» κάτι θετικό… Σουρεαλιστικά αν το ερμηνεύσουμε θα μπορούσε να είναι η «αναπνοή» του ηρώα μετά την «ασφυξία»… Η ζωή μετά τον πνευματικό θάνατο. Όλο αυτό πάντα υπογραμμίζεται και από το art direction της συλλογής. Αφήνω  στην ελεύθερη επιλογή του θεατή αν θα επιλέξει positive or negative vibes.

Τον Μάριο Καραβασίλη θα τον συναντήσεις…

…στο Facebook του, εδώ: https://www.facebook.com/MKbyMarios

…στο Instagram του, εδώ: https://www.instagram.com/marioskaravasilis/?hl=el

…στο Showroom του, εδώ: Αναγνωσταρά 23 Καλλιθέα

Εσύ έγινες μέλος της παρέας του Choosehappiness.gr;

Εδώ: https://www.facebook.com/villyargiroudi/

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Post

Παστίτσιο με μπεσαμέλ (αλλιώς).Παστίτσιο με μπεσαμέλ (αλλιώς).

Γράφει η Ιωάννα Δούμα. Είναι ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά, που όταν το έφτιαχνε η μαμά μου ήταν η χαρά μου μεγάλη… Υλικά:500 γραμμάρια μακαρόνια για παστίτσιο500 γραμμάρια μοσχαρίσιος