Επιλέγω να ξεκινήσω να σου μιλάω για τη Μάιρα Τρανού με τον ορισμό του δασκάλου που “συνάντησα” στο βιβλίο του George Steiner, “Τα μαθήματα των δασκάλων, (Εκδ. SCRIPTA, 2011, Αθήνα)” πριν από χρόνια και με συνεπήρε.
Και δεν επιλέγω τυχαία να ξεκινήσω με αυτόν τον ορισμό. Θυμάμαι σαν τώρα να σκέφτομαι “μωρέ λες να υπάρχουν τέτοιοι δάσκαλοι;”. Ερχόμενη σε επαφή με την Μαίρα σιγουρεύτηκα ότι, ω ναι, ευτυχώς υπάρχουν!

ΟΡΙΣΜΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥ, λοιπόν: “Να αφυπνίζεις σ΄ ένα άλλο ανθρώπινο πλάσμα δυνάμεις, όνειρα που είναι πέρα από τα δικά σου· να παρακινείς τους άλλους να αγαπήσουν αυτά που αγαπάς εσύ· να κάνεις το εσωτερικό σου παρόν δικό τους μέλλον: αυτή η τριπλή περιπέτεια δεν μοιάζει με καμιά άλλη”.
Κάπου εδώ θα μπορούσα να σταματήσω κιόλας να σου μιλάω για τη Μάιρα και να ελπίζω ότι ό,τι χρειάστηκε πραγματικά να καταλάβεις, το έχεις καταλάβει ήδη. Θα μπορούσα αλλά δε θα το κάνω.
Πάμε, λοιπόν, να δούμε τα σημαντικότερα από τα “διαμαντάκια” που μοιράστηκε μαζί μας στο Choosehappiness.gr.
Και ξέρεις κάτι; Δεν έχουν καμία απολύτως σημασία οι ερωτήσεις που της έκανα, για αυτό και δεν θα στις αναφέρω καθόλου.
Οι απαντήσεις της είναι αυτές που θα σε κάνουν να ελπίζεις σε έναν καλύτερο κόσμο και μόνο αυτές θα σου παραθέσω. Χρειάζεσαι, αλήθεια, κάτι παραπάνω από αυτό;

Πώς ξεκίνησε το όνειρο μιας μικρής δασκάλας.
“Όταν πρωτοήρθα σε επαφή με τη διαφοροποιημένη διδασκαλία, για τις ανάγκες της πτυχιακής μου με την καθηγήτρια της ειδικής αγωγής, όσο σπούδαζα στο τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στο Α.Π.Θ., ήταν σαν να ανακάλυπτα έναν νέο κόσμο. Μαγεύτηκα. Ίσως σε όλο αυτό συνετέλεσε κι το ότι από μικρή με εξίταρε αυτός ο χώρος της διδασκαλίας. Με θυμάμαι να γράφω πάνω στη γυάλινη πόρτα του σπιτιού μου και με μια βέργα από μπιλιάρδο να παραδίδω μάθημα. Ξαφνικά φαντάσου ένα τέτοιο παιδί να μαθαίνει το “animation” και το πώς αυτό μπορεί να βοηθήσει κάποιον στην εκπαιδευτική διαδικασία και ανάπτυξή του, ανεξάρτητα μάλιστα από το μαθησιακό του προφίλ. Πώς να μην μαγευτείς;”.
Η βοήθεια στα παιδιά με δυσκολίες … Η άμυνά μου στο bullying.
“Από το δημοτικό με θυμάμαι ως επιμελήτρια της τάξης να βοηθάω τα μικρότερα παιδιά με τα μαθήματά τους. Έπαιρνα δύναμη από αυτό. Ίσως. βέβαια, ήταν και ένας τρόπος να νικήσω το μπουλινγκ που βίωνα σχεδόν καθημερινά για τη σωματική μου διάπλαση. Μπορεί να ήμουν η… καμηλοπάρδαλη για κάποια από τα παιδιά, αλλά για κάποια άλλα ήμουν εκείνη η καλή μαθήτρια που θα τους έδινε τα φώτα της. Από έξι χρονών, λοιπόν, ως βοηθός της δασκάλας μου και μετέπειτα στα 19 μου που έκανα μαθήματα σε παιδιά με διάσπαση και δυσλεξία μέχρι και σήμερα που δίνω όλο μου το “είναι” στη μετάδοση της γνώσης, πέρασαν πολλά χρόνια. Μη νομίζεις, όμως, ότι άλλαξαν και πολλά στο πώς επέλεξα να αντιμετωπίζω τη γνώση και τη διάδοσή της”.

Διάβασμα και gaming… Κι όμως συνδυάζονται.
“Κάθε Σάββατο για πολλά χρόνια θα με έβρισκες μπροστά σε μια οθόνη είτε για να βλέπω παιδικά είτε για να παίζω κάποιο βιντεοπαιχνίδι. Η καλή μαθήτρια του σχολείου σε πληροφορώ ότι θα μπορούσε να περάσει μέχρι και 12 ώρες σερί μπροστά σε μια παιχνιδομηχανή. Πώς να μην κολλήσω με το animation; Πώς να μην έχω στα άμεσα σχέδιά μου να φτιάξω από μόνη μου εξ’ολοκλήρου ένα εκπαιδευτικό βιντεοπαιχνίδι; Κι ας μην είναι εφικτό.. Ακόμη… Λόγω του περιορισμένου “ελεύθερου” χρόνου και των ατελείωτων ωρών που θα πρέπει να αφιερώσει κάποιος σε ένα αντίστοιχο εγχείρημα. Αυτό που με εξιτάρει με το animation ως μέσο διδασκαλίας είναι ότι τελικά σε αυτό μπροστά όλα τα παιδιά είναι ίσα. Τόσο τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης όσο και τα άλλα που μπορεί να έχουν κάποια μαθησιακή δυσκολία, όπως δυσλεξία και διάσπαση, καταφέρνουν να έχουν με αυτή τη μέθοδο εντυπωσιακά αποτελέσματα”.
No pain.. No gain.
“Η καθημερινότητά μου είναι πολύ απαιτητική. Να ξυπνήσω πολύ πρωί, να ετοιμάσω υλικό για το site μου, σημειώσεις για τα “παιδιά μου”, χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό που θα μπορούσε να βοηθήσει τους συναδέρφους μου, εξατομικευμένο υλικό για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες… Κι όμως, μέσα από αυτό παίρνω τρομερή ανατροφοδότηση. Απίστευτη δύναμη και ενέργεια. Κάπως έτσι , με αυτόν τον μυστικό τρόπο, καταφέρνω να παραμένω κι εγώ με τη σειρά μου παιδί, κάτι που μας δένει πάρα πολύ με τους μαθητές μου. Έχουμε έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας, κι αυτό κάνει τη σχέση μας ακόμα πιο ιδιαίτερη”.

Ψάξτε τη δύναμη μέσα από τις αδυναμίες σας.
“Συνηθίζω να προτρέπω τα “παιδιά μου” να ψάχνουν τη δύναμή τους μέσα στις αδυναμίες τους. Και μάντεψε, τις περισσότερες, αν όχι όλες τις φορές, το καταφέρνουν. Συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, με πολλά χρόνια εμπειρίας στην πλάτη τους, επέμεναν ότι τζάμπα το παλεύω, ότι άδικα το προσπαθώ, ότι αποκλείεται κάποια παιδιά να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε εναλλακτικά μοντέλα διδασκαλίας. Δεν ξέρω τί ένιωσα όταν επιβεβαιώθηκα ότι έκαναν λάθος. Αλλά ξέρω πόσο όμορφα ένιωσαν για τα επιτεύγματά τους τα παιδιά και οι γονείς τους… Δεν ξέρω αν όλη αυτή η πεποίθησή τους πρέπει να συμπεριληφθεί στα κακά κείμενα της εκπαίδευσης ή αν τελικά όντως ένιωθαν ότι είχαν κάνει ό,τι μπορούσαν αλλά δεν μπορούσαν να φέρουν αποτέλεσμα”.
Παιχνιδοποιημένη μάθηση.. Κι όμως είναι εφικτό.
“Παλιά το θεωρούσα αδύνατο να γίνει η μάθηση παιχνιδοποιημένη στα αμέσως επόμενα χρόνια. Τώρα, μπορεί να διατηρώ ακόμα τις επιφυλάξεις μου, αλλά δεν το θεωρώ αδύνατο. Αν σκεφτείς μέσα σε πόσα λίγα χρόνια εθιστήκαμε στα smartphones, αν σκεφτείς ότι ακόμα και στη διά βίου μάθηση για ενήλικες χρησιμοποιούν ήδη τα animation όταν θέλουν άμεσα αποτελέσματα μάθησης… Πιστεύω ακράδαντα ότι τα μαθηματικά και η γλώσσα, για παράδειγμα, θα μπορούσαν άνετα να διδάσκονται καθ αυτόν τον τρόπο έως και τη δευτέρα ή τρίτη γυμνασίου. Ακούγεται παράξενο, το ξέρω, αλλά….”.

Καλώς όρισες στον κόσμο του YouTube και της εικόνας.
“Σκέψου το λογικά: Τι προτιμάς όταν θέλεις να δεις πώς λειτουργεί ένα μηχάνημα; Να διαβάσεις τις οδηγίες που συχνά δεν έχουν ούτε μια φωτογραφία ή να δεις ένα βίντεο στο youtube; Εγώ ασυζητητί το δεύτερο. Γιατί, λοιπόν, να μην εφαρμόσουμε την ίδια λογική και στην εκπαίδευσή μας; Εάν ούτως ή άλλως, βομβαρδίζουμε από νηπιακή ηλικία τα παιδιά μας με τα tablet, γιατί να μην βομβαρδίσουμε τα ίδια τα tablet με χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό, όποτε με ένα σμπάρο να κερδίσουμε δύο τριγώνια;”.
Αφουγκραστείτε τα παιδιά…
“Αγαπώ τους γονείς που μέλημά τους είναι να αφουγκραστούν τις ανάγκες του παιδιού τους, τους γονείς που παλεύουν να ξεκλειδώσουν τα παιδιά τους και να τους μάθουν αξίες ακόμα και μέσα από ένα άθλημα. Θα είμαι πάντα εκεί για αυτόν τον γονιό που κάποιος του είπε ότι το παιδί του δεν μπορεί να τα καταφέρει. Για να του αποδείξουμε μαζί το αντίθετο. Θα είμαι πάντα εκεί για το παιδί που, ναι, μπορεί να έχει αδυναμίες, αλλά ναι, μπορεί να τις μετατρέψει σε δύναμη. Θα είμαι εκεί…”
Θέλεις να…εξερευνήσεις τη Μάιρα Τρανού; Εδώ:
LinkedIn: Maria Tranou
Youtube: MariaTranouEducation
Instagram: Tranouedu
Fb: Tranou Education – Ψηφιακό Σχολείο
Μail to: info@tranoueducation.gr
