Choose Happiness Αρχείο Ιωάννα Δούμα: “Αυτά που μου έχει δώσει η μητρότητα είναι πολλά παραπάνω από όσα έχω δώσει εγώ”.

Ιωάννα Δούμα: “Αυτά που μου έχει δώσει η μητρότητα είναι πολλά παραπάνω από όσα έχω δώσει εγώ”.

“Τα πιο πολύτιμα κοσμήματα που θα έχεις ποτέ γύρω από το λαιμό σου είναι τα χέρια των παιδιών σου”. Αν ήθελα, λοιπόν, να περιγράψω τι μαμά είναι η Ιωάννα, την παραπάνω φράση θα χρησιμοποιούσα για να σου εξηγήσω. Τέτοια μαμά είναι. Παλιάς κοπής. Η μαμά που θα σε περιμένει από το σχολείο με ένα πιάτο ζεστό φαγητό, η μαμά που θα σε βάλει για ύπνο με ένα παραμύθι και μια προσευχή, η μαμά που θα σε ξεπροβοδίσει με ένα γλυκό χάδι και θα σε υποδεχθεί με μια τεράστια αγκαλιά.

Θα σου εξομολογηθώ κάτι: Κάθε φορά που μιλάω με την Ιωάννα, αναρωτιέμαι ποια μαμά τη μεγάλωσε. Ποια μαμά έβαλε πλάτη στα ζόρια, ποια μαμά την παρηγόρησε στο κλάμα της, ποια μαμά της δίδαξε με τον πιο γλυκό… με τον πιο τρυφερό τρόπο… τι μαμά να γίνει κι εκείνη με τη σειρά της…! Κάθε φορά που μιλάω με την Ιωάννα, διαπιστώνω ότι η μαμά της τα κατάφερε περίφημα, όσο περίφημα θα τα καταφέρουν και τα παιδιά της Ιωάννας με τέτοια μαμά σαν την Ιωάννα!

Το μήλο κάτω από τη μηλιά δε λένε;

Ποια ήταν η Ιωάννα πριν γίνει μαμά;

Από όσο μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου πριν γίνω μαμά, αυτό που μου έρχεται στο μυαλό είναι ότι ήμουν εργαζόμενη (τότε εργαζόμουν ως ταμίας σε σούπερ μάρκετ). Ήμουν ήδη 12 χρόνια με τον άντρα μου. Πηγαίναμε τις βόλτες μας, είχαμε τους φίλους μας και γενικά ζούσα όπως ζουν οι κοπέλες της ηλικίας μου (γιατί ήμουν μόλις 27 ετών).

Το πρώτο μωρό δεν ήρθε εύκολα. Πώς έζησες εκείνο το διάστημα;

Το πρώτο μωρό άργησε για τα δεδομένα μου αρκετά. Ήρθε μετά από δύο χρόνια γάμου. Ήταν τα πιο δύσκολα χρόνια της ζωής μου. Μια ζωή με θυμάμαι να θέλω να γίνω μαμά και πίστευα ότι θα ερχόταν αμέσως… Πόσο λάθος έκανα… Το μεγαλύτερο λάθος, όμως, ήταν ότι άφησα το άγχος μου να με επηρεάσει τόσο πολύ που δε ζούσα τις στιγμές με τον άντρα μου, γιατί όλο αυτό είχε καταλήξει εμμονή. Έφτασα στο σημείο να πηγαίνω σε γιατρούς τον άντρα μου, γιατί ήταν πιο εύκολο στο να εξεταστεί ο άντρας (τουλάχιστον έτσι μου έλεγε ο γυναικολόγος μου). Θυμάμαι ακόμα τα βράδια που καθόμουν μόνη μου μέχρι αργά και έκλαιγα γιατί θεωρούσα ότι ήταν το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί στη ζωή μου. Δε μπορούσα να χαρώ όταν μάθαινα για εγκυμοσύνες συγγενικών μου προσώπων (ποιος εγώ που λάτρευα τα παιδιά ανέκαθεν)… Ώσπου μετά από 2 χρόνια αποφάσισα να πάρω την κατάσταση στα χέρια μου και έκλεισα ραντεβού με μια ειδική στην εξωσωματική γονιμοποίηση (δε πήγα ποτέ στο ραντεβού γιατί πολύ απλά το είχα βγάλει από το μυαλό μου και είχα μείνει ήδη έγκυος).

Τρία παιδιά σε διάστημα λίγων ετών και μια μαμά που είναι μαμά 24ωρου. Πώς ζεις αύτην την εμπειρία;

Τα πρώτα δύο έχουν μόλις 17 μήνες διάφορα (δεν έτυχε όμως, ήταν κάτι που το θέλαμε μαζί με τον άντρα μου) Μόλις μου είπε η γυναικολόγος μου ότι είμαι καλά εσωτερικά (γιατί είχα γεννήσει με καισαρική και λόγω επιπλοκών είχα κάνει μέσα σε δώδεκα ώρες και δεύτερο σοβαρό χειρουργείο) είχα πει ότι όταν θα είναι καλά θα κάνω και άλλο μωρό γιατί δε πρόκειται να αφήσω το φόβο μου να με νικήσει, όπως και έγινε. Η τρίτη στη σειρά ήρθε λίγο απροειδοποίητα, αλλά ήρθε για να ολοκληρώσει το παζλ της οικογένειας μας. Δε θα πω ότι είναι ό,τι πιο εύκολο μπορεί να κάνει μια γυναίκα. Είναι στιγμές μέσα στη μέρα που απλά νιώθεις ότι δεν έχεις άλλη υπομονή, αντοχή και όμως πάντα κάτι γίνεται (σαν ένα μαγικό χεράκι σου δίνει την δύναμη που χρειάζεται για να συνεχίσεις). Το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι ό,τι καλύτερο έχω κάνει ποτέ στη ζωή μου και δε μετανιώνω ούτε στιγμή.

Σε μια εποχή που δύσκολα αποφασίζει κάνεις να κάνει ένα παιδί, έχετε με τον Κομνηνό τρία. Πως και τολμήσατε; Ποιες οι δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος;

Από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, πάντα έλεγα ότι θέλω να έχω το λιγότερο τρία παιδιά….και να που το έκανα… Ο Κομνηνός νομίζω με τα δύο ήταν ήδη καλυμμένος, αλλά τελικά υπερίσχυσε το δικό μου όνειρο… Οι δυσκολίες αρκετές και ειδικά όταν εργάζεται μόνο ο ένας στο σπίτι και θα έλεγα ότι είναι οικονομικές οι δυσκολίες. Όμως αν υπάρχει θέληση νομίζω όλα ξεπερνιούνται. Άλλωστε οι στιγμές χαράς που σου προσφέρουν τα μικρά σου, σε κάνουν να ξεχνάς όσα σε προβληματίζουν. Και πιστεύω πως τελικά τα παιδιά δε θέλουν πολλά για να μεγαλώσουν, εμείς έχουμε το άγχος να προσφέρουμε όσα περισσότερα μπορούμε για να ικανοποιήσουμε τελικά το εγώ μας και όχι τα παιδιά μας.

Τι σου έμαθε η μητρότητα;

Νομίζω ότι αυτά που μου έχει δώσει η μητρότητα είναι πολλά παραπάνω από όσα έχω δώσει εγώ. Έμαθα πρώτα από όλα να γίνομαι κάθε μέρα καλύτερος άνθρωπος και μετά μητέρα. Να αγαπώ χωρίς όρια , αληθινά και χωρίς ανταλλάγματα. Και επιτέλους κατάλαβα αυτό που μου έλεγε από μικρή η μαμά μου(ότι όταν κάνεις παιδιά θα καταλάβεις πως νιώθω και γιατί έκανα ότι θεωρούσα πάντα καλό για σένα). Πιστεύω ότι όσο ζω θα μαθαίνω όλο και περισσότερα και είμαι έτοιμη να τα μάθω…

Η πιο δύσκολη στιγμή;

Η πρώτη ήταν με τη γέννηση της μεσαίας μου που θηλάζαμε 23 ώρες το 24 ωρο και υπήρχε και ένα μικρό από πίσω που ζητούσε τη προσοχή μου. Η δεύτερη πιο ζόρικη είναι όταν γκρινιάζουν όλα μαζί, το καθένα για τους λόγους του και όλα θέλουν εμένα και μόνο εμένα για να ηρεμήσουν…. Η δυσκολότερη στιγμή μέχρι στιγμής είναι όταν χρειάστηκε να νοσηλευτεί η μικρή μου στο νοσοκομείο. Εκτός από το μωρό έπρεπε να σκεφτώ και να βρω λύση για το τι θα γίνει με τα άλλα δύο …ποιος θα τα κρατούσε; Αναγκαστήκαμε να τα αφήσουμε μέσα στη νύχτα για 15 λεπτά μόνα τους για να μπορέσει ο άντρας μου να γυρίσει πίσω με το αυτοκίνητο (ήταν τα χειρότερα λεπτά της ζωής μου, παρακαλούσα τη Παναγία να μη ξυπνήσουν και τρομάξουν.) Ευτυχώς μου το έκανε το χατίρι.. Και εννοείται το επόμενο πρωί ήρθε ο φύλακας άγγελος μας,η δική μου μανούλα,με το πρώτο ΚΤΕΛ για να μπορέσει να κρατήσει τα μικρά μου και να έχουν ένα πιάτο φαγητό η οικογένεια μου…

Πόσο ρόλο παίζει ο καλός μπαμπάς για να μπορεί να είναι κάποια γυναίκα καλή μαμά;

Είναι μια ερώτηση με δύσκολη απάντηση κατά τη γνώμη μου. Είναι μεγάλη υπόθεση να έχεις κάποιον δίπλα σου που τον θεωρείς “καλό” μπαμπά, γιατί θεωρητικά έχεις ένα σύμμαχο σε όλο αυτό που λέγεται οικογένεια…. Νιώθεις ότι μπορείς να βασιστείς πάνω του και να του εμπιστευτείς ό,τι πολυτιμότερο έχεις, τα παιδιά σου. Αλλά το ποσό “καλή” θα είναι μια γυναίκα σαν μητέρα, νομίζω ότι πηγάζει από μέσα της.

*Τις συνταγές της Ιωάννας τις απολαμβάνεις κάθε Τετάρτη στο Choosehappiness.gr.

Θέλεις να τις βλέπεις με το που ανεβαίνουν; Είναι απλό. Κλικ εδώ: https://www.facebook.com/villyargiroudi/

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Post

Γέμισε το σπίτι σου με βιβλία και η ψυχή σου θα γεμίσει φως.Γέμισε το σπίτι σου με βιβλία και η ψυχή σου θα γεμίσει φως.

Γράφει η Νατάσα Τσιτλακίδου. Εάν μου λέγανε ποτέ να σκεφτώ ένα όνομα που θα ταίριαζε σε ένα βιβλιοπωλείο, πιστεύω ότι το πιο ωραίο θα ήταν: «Το Σπίτι του Βιβλίου». Όταν

Τούρτα για…δυνατούς ουρανίσκους!Τούρτα για…δυνατούς ουρανίσκους!

Γράφει η Ιωάννα Δούμα. Τι κι αν υπάρχει τοπικό lockdown και είμαστε σαν τα χελωνάκια στα καβούκια μας μέσα… Τι κι αν είναι όλα κλειστά… Όταν έχει γενέθλια η πριγκίπισσα