Choose Happiness Αρχείο Ο “πολυταξιδεμένος” Ελευθέριος Πλακίδας

Ο “πολυταξιδεμένος” Ελευθέριος Πλακίδας

Με τον Λευτέρη συνεργάστηκα για πρώτη φορά την περίοδο που εργαζόμουν στο περιοδικό “Επιλογές” της Εφημερίδας “Μακεδονία” στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, ήταν ο πρώτος -αν όχι ο μόνος- άνθρωπος που με βοήθησε έμπρακτα όταν αποφάσισα να κατέβω στην Αθήνα, σε μια προσπάθειά μου να γίνω η επόμενη Έλλη Στάη.

Εγώ μπορεί να απέτυχα παταγωδώς, εκείνος όμως έχει καταφέρει να πετύχει όποιον στόχο έβαλε ως σήμερα.

Διαβάστε παρακάτω λίγα λόγια για την αξιοζήλευτη πορεία του.

Ακολουθεί -τις επόμενες μέρες- ένα ακόμα κείμενό του που θα …σε βάλει σε σκέψεις. Έτσι όπως μόνο ο Λευθέρης ξέρει να κάνει…

Καλώς ήρθες στο Choosehappiness.gr, αγαπημένε μου!

“Το ταξίδι μπήκε στη ζωή μου από τα πρώτα μου βήματα στη δημοσιογραφία. Όταν ήμουν μικρότερος έλεγα ότι γεννήθηκα για να ταξιδεύω. Πάντα έβρισκα τρομερά ανανεωτικό και πολύτιμο να βρίσκομαι στο δρόμο. Να γνωρίζω ανθρώπους και περιοχές που έχουν κάτι ξεχωριστό. Ίσως όχι τόσο τις προβεβλημένες και γνωστές στον πολύ κόσμο. Αυτή είναι και η αξία της δημοσιογραφικής προσέγγισης. Αλλά και η χαρά όταν έγραφα για κάποιον προορισμό που μετά έπαιρνε την αξία που δικαιούνταν. Η επίσκεψη σε έναν τόπο έχει πολλά οφέλη. Από το να νοιώθει κάποιος ότι δίπλα του υπάρχουν απίθανα όμορφα μέρη, μέχρι την ανάγκη να τα μοιραστεί και να πάρει αξία το σημείο. Να φέρει επισκέπτες, να γίνουν υποδομές, να ανοίξουν θέσεις εργασίας, να μείνει νέος κόσμος σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές. Να αλλάξει η αισθητική και να υπάρχει έλεγχος στην άναρχη οικοδόμηση, να βρουν και οι λίγοι το χώρο να ανθίσουν.

Η επαγγελματική σχέση με το ταξιδιωτικό ρεπορτάζ είναι σχεδόν ταυτόχρονη με την εκκίνηση της καριέρας μου στη δημοσιογραφία. Ανεξάρτητα αν για πολλά χρόνια είχα και τον τίτλο του αθλητικού συντάκτη, ή έκανα ελεύθερο και πολιτιστικό ρεπορτάζ. Η σειρά των βιβλίων του Νίκου Καζαντζάκη ήταν η έμπνευση για την πρώτη μου απόπειρα. Πριν ακριβώς 30 χρόνια όταν έκανα μία εκπομπή με τίτλο “Ταξιδεύοντας” στο οριακά παράνομο τότε και αρκετά καινοτόμο και εναλλακτικό Κοσμοράδιο. Λίγα χρόνια αργότερα η Μαρία Τζελέπη ως διευθύντρια του Close Up μου έδωσε την ευκαιρία να γράφω για τις αποδράσεις που μου είχε γνωρίσει ο Κωστής Σκλαβούνος και να τις μοιράζομαι με πολύ κόσμο. Εκεί στα μέσα της δεκαετίας του 90 ο Κωστής είτε με το ποδήλατο, είτε με το αυτοκίνητο γυρνούσε και ανακάλυπτε απίθανες γωνιές και κρυμμένα μυστικά και με έπαιρνε και μένα μαζί του. Αυτή η υπέροχη εμπειρία μετατράπηκε στη στήλη “Αποδράσεις” που έκανε το όνειρο μου πραγματικότητα. Να ταξιδεύω, να βγάζω φωτογραφίες, να γράφω κείμενα.

Αυτό που έβλεπα και έκανα για χρόνια ως μαθητής στο σπίτι, όταν ο πατέρας μου έφερνε περιοδικά ποικίλης ύλης, εβδομαδιαία και μηνιαία, και εγώ έκοβα εικόνες και κείμενα και έφτιαχνα τις δικές μου ιστορίες. Μετά από κάποια χρόνια στο Close Up συνέχισα σε άλλα περιοδικά της εποχής, όπως στον Ταχυδρόμο, στις Επιλογές της Μακεδονίας, στο Traveller του National Geographic, στο Escape, στο 7 μέρες TV, στις Εικόνες, στο ΓΕΩ και αργότερα και στα ταξίδια της Καθημερινής.

Μετά ήρθε το Pedal και το ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ που μου έδωσε τη δυνατότητα να παρουσιάσω ενδιαφέροντες ανθρώπους που ζούνε στην Περιφέρεια. Με ένα ποδήλατο, ως γνωστόν, γνωρίζεις τον κόσμο και τον εαυτό σου καλύτερα. Στην αθηΝΕΑ αυτό το υπέροχο Μέσο που είναι Τρόπος Ενημέρωσης και μία κίνηση που άλλαξε την πορεία της δημοσιογραφίας και θα αποτελέσει στο μέλλον case study, ξεκίνησα με κείμενα για τον αθλητισμό και το αγαπημένο μου τρέξιμο.

Το 2015 έγραψα το πρώτο μου ταξιδιωτικό και μετά ακολούθησαν και άλλα. Την ιδέα να τα μαζέψω όλα και να γίνουν βιβλίο την οφείλω στην Αθηνά Κωδωνά που είχε την έμπνευση να το δει να υλοποιείται. Ο εκδότης Ηλίας Τσιπτσές την αγκάλιασε αμέσως. Είχαμε μαζί του και τη συνεργασία του περιοδικού ATHLETICS MAGAZINE (το μοναδικό περιοδικό για Στίβο στην Ελλάδα) που εκδίδουμε με τον φωτογράφο Άγγελο Ζυμάρα. Πολλοί μέσα στις σελίδες που θα διαβάσετε είναι άνθρωποι που έχουν επιλέξει να ζουν σε τόπους που δεν είναι στο κέντρο της επικαιρότητας, σε σημεία της χώρας που έχουν κάτι μαγικό.

Όταν ταξιδεύεις στην Ελλάδα ανακαλύπτεις γιατί είμαστε το Κέντρο του Κόσμου. Γιατί εδώ υπάρχουν όλα όσα θα ήθελε μία ανθρώπινη ύπαρξη με αισθητική και πολιτισμό να βρει μαζεμένα. Αν μπορεί να τολμήσει να κουνηθεί από την ασφάλεια της ακινησίας και να βγει εκεί έξω.

Με το βλέμμα στον ορίζοντα, στις ευκαιρίες που έρχονται”.

Θέλετε να γίνετε φίλοι του Choosehappiness.gr και να εστιάζετε στη θετική πλευρά της ζωής; Εδώ: https://www.facebook.com/villyargiroudi/

1 σχόλιο στο “Ο “πολυταξιδεμένος” Ελευθέριος Πλακίδας”

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Post