Γράφει ο Αλέξανδρος Μιχαήλ.
Διλήμματα προέλευσης για κότες και αυγά, εδώ δεν υπάρχουν! Η ζωή προϋπήρξε της εφεύρεσης του κινηματογράφου. Αυτό είναι δεδομένο. Παρόλα αυτά, συχνά τίθεται το ερώτημα σχετικά με το ποια από τις δύο αντιγράφει την άλλη.
Εμείς, από την πλευρά μας, καλούμαστε να μεταφερθούμε από το κάθισμα του παθητικού θεατή στη θέση του δρώντα προσώπου, που παίρνει αφορμές από τα μηνύματα της ζωής ή των ταινιών και τα ενσωματώνει στη σκέψη και τις πράξεις του. Πότε συνειδητά πότε ασυνείδητα. Κι αυτό ακριβώς το μαγικό στοιχείο του κινηματογράφου είναι που μετατρέπει την επιλογή των θεαμάτων που βλέπουμε σε γεγονός υψίστης σημασίας. Χρόνος και χώρος που δίνουμε για να δούμε, ακούσουμε, νιώσουμε ιστορίες και συναισθήματα. Μόνοι μας ή με παρέα.
Μα, όταν η παρέα μας κατεβάζει αρκετά το μέσο όρο ηλικίας της ομήγυρης και το καθημερινό μας πρόγραμμα είναι ασφυκτικά γεμάτο, συχνά αντιμετωπίζουμε την έβδομη τέχνη ως πολυτέλεια. Όχι πια! Εφτά ταινίες μικρού μήκους, μία για κάθε μέρα της εβδομάδας, έρχονται για να τις απολαύσουμε μαζί με τους μικρούς μας θησαυρούς, να συζητήσουμε για αυτές, να προβληματιστούμε, να περάσουμε όμορφα και να πάρουμε αφορμές για να έρθουμε ακόμη πιο κοντά. Σύντομες σινε-ιστορίες, στις οποίες οι πρωταγωνιστές καταφέρνουν να επιλέξουν την ευτυχία, κάτω από διαφορετικές περιστάσεις ο καθένας.
Γιατί στη μεγάλη οθόνη η απόφαση για την επιλογή της ευτυχίας χρειάζεται μόνο μία στιγμή.
Όπως ακριβώς συμβαίνει και στη ζωή!
ΣΑΒΒΑΤΟ
Η άλλη όψη του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου 13ου Δ.Σ. Σερρών
(ή αλλιώς “Δες το, πολύπλευρα”)
Διάρκεια: 7’ 55’’
Τι θα δούμε; Το Κινηματογραφικό Εργαστήρι του 13ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών προτείνει έναν άλλο τρόπο θέασης της ζωής. Μία ζωηρή γραβάτα προορισμένη για έναν καθωσπρέπει κύριο, ένας λογαριασμός ρεύματος που διασχίζει τους αιθέρες, ένα χάρτινο δέντρο φορτωμένο μεταλλικές κουκουβάγιες, ένα πριγκιπικό στέμμα που στοιχίζει 50 λεπτά και μια μελωδία από γυάλινα μπουκάλια γεμισμένα με νερό φιλτράρονται δημιουργικά μέσα από την ευρηματικότητα των μικρών παιδιών, τα οποία μας απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση, περιμένοντας να αναφωνήσουν δυνατά “Καλώς ήρθατε στον κόσμο μας!”.
Για ποιο λόγο; Επειδή έχουμε φορτωθεί στην πλάτη μας αρκετά χρόνια και εμπειρίες που μας κάνουν να βλέπουμε τη μία όψη των πραγμάτων γύρω μας. Κάποιοι θα χαρακτήριζαν αυτή τη στάση ως ωριμότητα, σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ρεαλισμό. Μερικοί άνθρωποι, όμως, που όσο μπόι τους λείπει το συμπληρώνουν σε αυθορμητισμό, ανακάλυψαν πως ακόμα και αν οι συνθήκες είναι δύσκολες και φαντάζουν αδιέξοδες, πάντα υπάρχει τρόπος να δεις την άλλη τους πλευρά. Εκείνη που δεν είναι φυγόπονη, ανάλαφρη και ευθυνόφοβη. Απλά, παράλληλα με την πασιφανή, υφίσταται και περιμένει να την ανακαλύψουμε. Θα της δίναμε την ευκαιρία;
Συνεχίζεται…
Ποιος είναι, όμως, ο Αλέξανδρος Μιχαήλ; https://choosehappiness4u.wordpress.com/2020/03/15/%cf%83%cf%85%ce%b3%ce%ba%cf%81%ce%ac%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b5-%cf%84%ce%bf-%cf%8c%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%ac-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%bb%ce%ad%ce%be%ce%b1%ce%bd%c
1 σχόλιο στο “Ταινίες μικρού μήκους για όλη την οικογένεια”