Choose Happiness Αρχείο Ταινίες μικρού μήκους για όλη την οικογένεια

Ταινίες μικρού μήκους για όλη την οικογένεια

Γράφει ο Αλέξανδρος Μιχαήλ.

Διλήμματα προέλευσης για κότες και αυγά, εδώ δεν υπάρχουν! Η ζωή προϋπήρξε της εφεύρεσης του κινηματογράφου. Αυτό είναι δεδομένο. Παρόλα αυτά, συχνά τίθεται το ερώτημα σχετικά με το ποια από τις δύο αντιγράφει την άλλη.

Εμείς, από την πλευρά μας, καλούμαστε να μεταφερθούμε από το κάθισμα του παθητικού θεατή στη θέση του δρώντα προσώπου, που παίρνει αφορμές από τα μηνύματα της ζωής ή των ταινιών και τα ενσωματώνει στη σκέψη και τις πράξεις του. Πότε συνειδητά πότε ασυνείδητα. Κι αυτό ακριβώς το μαγικό στοιχείο του κινηματογράφου είναι που μετατρέπει την επιλογή των θεαμάτων που βλέπουμε σε γεγονός υψίστης σημασίας. Χρόνος και χώρος που δίνουμε για να δούμε, ακούσουμε, νιώσουμε ιστορίες και συναισθήματα. Μόνοι μας ή με παρέα. 

Μα, όταν η παρέα μας κατεβάζει αρκετά το μέσο όρο ηλικίας της ομήγυρης και το καθημερινό μας πρόγραμμα είναι ασφυκτικά γεμάτο, συχνά αντιμετωπίζουμε την έβδομη τέχνη ως πολυτέλεια. Όχι πια! Εφτά ταινίες μικρού μήκους, μία για κάθε μέρα της εβδομάδας, έρχονται για να τις απολαύσουμε μαζί με τους μικρούς μας θησαυρούς, να συζητήσουμε για αυτές, να προβληματιστούμε, να περάσουμε όμορφα και να πάρουμε αφορμές για να έρθουμε ακόμη πιο κοντά. Σύντομες σινε-ιστορίες, στις οποίες οι πρωταγωνιστές καταφέρνουν να επιλέξουν την ευτυχία, κάτω από διαφορετικές περιστάσεις ο καθένας.

Γιατί στη μεγάλη οθόνη η απόφαση για την επιλογή της ευτυχίας χρειάζεται μόνο μία στιγμή.

Όπως ακριβώς συμβαίνει και στη ζωή!

ΤΕΤΑΡΤΗ

 Ο άνθρωπος που φοβόταν να πέσει του Joseph Wallace

(ή αλλιώς “Το μεγαλύτερο λάθος, που μπορείς να κάνεις στη ζωή σου, είναι να φοβάσαι συνεχώς ότι θα κάνεις λάθος” – Elbert Hubbard)

Διάρκεια: 4’ 44’’

Τι θα δούμε; Έναν άνθρωπο που φοβάται να πέσει. Κυριολεκτικώς. Τρέμει στην ιδέα πως θα κάνει βουτιά στο κενό, όπως οι γλάστρες από το παράθυρο του πολυώροφου κτιρίου στο οποίο μένει. Γι΄ αυτό και αλλάζει σπίτι. Εκεί, ανατριχιάζει στη σκέψη πως θα έχει την τύχη των αντικειμένων που κατρακυλούν στη μακριά σκάλα. Γι’ αυτό και μετακομίζει, ξανά. Οχυρώνει τον εαυτό του τόσο καλά, που τίποτα δεν μπορεί να διασαλεύσει την ισορροπία του. Μα, η ζωή έχει άλλα σχέδια και ο κύριος, που αγωνιά για κάθε του βήμα, βρίσκεται ξαφνικά κατάχαμα να απολαμβάνει τη χαρά της πτώσης και την ανακάλυψη ενός νέου κόσμου εκεί κάτω.

Για ποιο λόγο; Επειδή ενδέχεται να ανήκουμε στην κατηγορία των ανθρώπων που φοβούνται να κάνουν λάθη, μεταφέροντας αυτόν τον φόβο στους γύρω τους. Και η λαθοφοβία, σαν άλλη ασθένεια, μεταδίδεται δημιουργώντας αποστειρωμένες συμπεριφορές και δειλά πρόσωπα. Όμως, η κάθε πτώση μπορεί να γίνει το εφαλτήριο για ουράνια ανατίναξη. Να δούμε πράματα που πριν δεν τολμούσαμε να αντικρίσουμε. Να αποκτήσουμε πιο ώριμη οπτική και να σχεδιάσουμε δράσεις ολόφωτες. Δικαιούμαστε να κάνουμε λάθη. Αναπόφευκτα. Να μαθαίνουμε από αυτά. Συνειδητά. Και μετά, να κάνουμε κι άλλα. Ακούσια. Καινούρια.

Συνεχίζεται…

Η ταινία της Τρίτης: https://choosehappiness4u.wordpress.com/2020/03/17/%cf%84%ce%b1%ce%b9%ce%bd%ce%af%ce%b5%cf%82-%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%81%ce%bf%cf%8d-%ce%bc%ce%ae%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%8c%ce%bb%ce%b7-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf-2/

Η ταινία της Δευτέρας : https://choosehappiness4u.wordpress.com/2020/03/16/%cf%84%ce%b1%ce%b9%ce%bd%ce%af%ce%b5%cf%82-%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%81%ce%bf%cf%8d-%ce%bc%ce%ae%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%8c%ce%bb%ce%b7-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf/

Ποιος είναι, όμως, ο Αλέξανδρος Μιχαήλ; https://choosehappiness4u.wordpress.com/2020/03/15/%cf%83%cf%85%ce%b3%ce%ba%cf%81%ce%ac%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b5-%cf%84%ce%bf-%cf%8c%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%ac-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%bb%ce%ad%ce%be%ce%b1%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b9/

2 σχόλια στο “Ταινίες μικρού μήκους για όλη την οικογένεια”

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Post