Choose Happiness Αρχείο Θέκλα Πετρίδου: “Δεν υπάρχει πανάκεια σε αυτή την πανδοκιμασία”.

Θέκλα Πετρίδου: “Δεν υπάρχει πανάκεια σε αυτή την πανδοκιμασία”.

Όταν οι περισσότεροι από εμάς γνωρίσαμε την Θέκλα Πετρίδου στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη, εκείνη είχε ήδη φανατικούς ακόλουθους στην Κύπρο, αλλά και στην Ελλάδα έχοντας διαγράψει μια ξεχωριστή πορεία τόσο στον χώρο της τηλεόρασης όσο και σε αυτόν της συγγραφής.

Με την πρώτη κιόλας εμφάνισή της στον καναπέ της Ελένης, έκλεψε τις εντυπώσεις, αποδεικνύοντας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ότι δεν αρκείται σε αυτές, μιας και είναι ξεκάθαρο ότι είναι  “άνθρωπος της ουσίας”.

Ψυχολόγος για περισσότερα από είκοσι χρόνια για ενήλικες και ζευγάρια, συγγραφέας βιβλίων με τελευταίο το “Ψυχολογικός πόλεμος” από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, μαμά και σύζυγος, συνδυάζει αξιοζήλευτα τους ρόλους της ζωής της, αποφασίζοντας να επικεντρωθεί τα τελευταία χρόνια στην πλατφόρμα του Youtube, μιας και όπως συνηθίζει να λέει η «ψυχοεκπαίδευση» πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους. 

Εξωστρεφής, επικοινωνιακή, δοτική και αφοπλιστικά ειλικρινής έχει το χάρισμα να σε ξεκλειδώνει, δημιουργώντας σου την ανάγκη να μοιραστείς μαζί της τα εσώψυχά σου.

Μην έχοντας αυτήν την ευκαιρία -αφού δεν αναλαμβάνει πια συνεδρίες- της ζητήσαμε από το Choosehappiness.gr να μας παραχωρήσει μια συνέντευξη.

Δέχτηκε με τον πιο τρυφερό τρόπο που θα μπορούσε κανείς, χωρίς κανένα ίχνος βεντετισμού, αποδεικνύοντας με συγκινητικό τρόπο ότι είναι κοντά σε νέες προσπάθειες όπως αυτή του site μας. 

Κυρία Πετρίδου, καλώς ήρθατε. 

Σπουδάσατε στο Τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ, εργαστήκατε ως ψυχολόγος για πάνω από 20 χρόνια, είστε συγγραφέας πολλών βιβλίων και βλέπουμε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα δραστηριοποιήστε κυρίως μέσω της πλατφόρμας του YOUTUBE. Αναφέρετε, μάλιστα, ότι σκοπός του καναλιού σας είναι η ψυχοεκπαίδευση. Πείτε μας λίγα λόγια για όλη αυτή τη στροφή. 

Καλώς σας βρίσκω. Στη ζωή μου έμαθα τον εαυτό μου από μωρό να αφουγκράζομαι το περιβάλλον μου και να προσαρμόζω την προσοχή μου αναλόγως. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου,  άκουγα συνέχεια πως ρωτούσα πολλά και για πράγματα που δεν είχαν να κάνουν με την ηλικία μου. Έτσι νομίζω επήλθε αυτή η ικανότητα προσαρμογής στις εκάστοτε συνθήκες. Αφού δεν μου εξηγούσε κανένας όλα όσα ρωτούσα, έπρεπε να βρίσκω τρόπους να απαντάω μόνη μου. Σύμμαχος μου σε όλο αυτό ήταν φυσικά τα βιβλία. Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε ένα σπίτι όπου οι βιβλιοθήκες καταλάμβαναν τον ίδιο αν όχι και περισσότερο χώρο από τις ντουλάπες με τα ρούχα. Από μικρή λοιπόν διάβαζα, διάβαζα και προσπαθούσα να βρω απαντήσεις. Έτσι αγάπησα πολύ τα βιβλία και ονειρεύτηκα μεγαλώνοντας να γίνω κι εγώ συγγραφέας. Αυτό το όνειρο άρχισε να πραγματοποιείται στα 30 μου χρόνια, το 2005 όταν κατάφερα με πολύ κόπο να συγγράψω το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο «Η ανατομία μιας γυναίκας», το οποίο μπορείτε να το βρείτε σε ηλεκτρονική μορφή και να το διαβάσετε δωρεάν στην ιστοσελίδα μου, πατώντας στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.theklapetridou.com/i-anatomia-mias-gynaikas-3/

Μετά την συγγραφή και την κυκλοφορία του βιβλίου αυτού, άρχισα να έχω, πέρα από το γραφείο, καθημερινή ηλεκτρονική επικοινωνία με ανθρώπους που διάβασαν το βιβλίο και ήθελαν να μοιραστούν μαζί μου τις ανάλογες ιστορίες τους. Σιγά σιγά, αυτό το χόμπι, το οποίο για 3 χρόνια το έκανα και σε στήλη εβδομαδιαίου περιοδικού, την περίοδο 2005-2008, το να απαντάω σε «γράμματα αγωνίας» και να λειτουργώ στην ουσία ως μια άλλη “agony aunt”, έγινε η πιο ευχάριστη μου ενασχόληση. Η εργασία στο γραφείο ήταν πάντα δύσκολη και σκληρή. Όταν θέλεις να είσαι σωστός επαγγελματίας ψυχικής υγείας οφείλεις να καταβάλλεις όλη σου την προσοχή. Το πάλεψα για 20 ολόκληρα χρόνια. Από ένα σημείο και μετά ένιωσα πως ήταν καλύτερο για μένα, πως ήταν το «κάλεσμα» μου στην ζωή αν θέλετε, το να επενδύσω όλη μου την ενέργεια στην ψυχοεκπαίδευση. Ψυχοεκπαίδευση σημαίνει προσπάθεια για ψυχολογικό γραμματισμό του κοινού που παρακολουθεί τα έργα μου. Είτε μέσω τον βιβλίων μου, των αναρτήσεων μου, των τηλεοπτικών εκπομπών και τώρα των εκπομπών στο Youtube. Σταμάτησα το 2008  να βλέπω κόσμο ιδιωτικά στο γραφείο επειδή ανέλαβα την παρουσίαση και αρχισυνταξία καθημερινής τηλεοπτικής εκπομπής σε κυπριακό κανάλι, την οποία ανέβαζα στην συνέχεια και στο κανάλι μου στο YouTube. Η τηλεόραση είναι σκληρός χώρος. Άντεξα 18 μήνες. Τον περασμένο Αύγουστο, 9/8/2019 ήταν και η τελευταία μου εκπομπή. Αποφάσισα συνειδητά να μην υπογράψω συμβόλαιο για 3η τηλεοπτική σεζόν και να αποσυρθώ σε ένα σπίτι σε ένα χωριό στην εξοχή όπου να ασχολούμαι αποκλειστικά με την συγγραφή και το ανέβασμα καθημερινώς βίντεο στο κανάλι μου στο  YouTube. Ένας λόγος που νομίζω πως επέλεξα αυτό, είναι και επειδή δεν είμαι εξωστρεφής όπως φαίνεται και όπως συμπεράνατε και εσείς. Είμαι βαθιά εσωστρεφής άνθρωπος και υπήρξα έτσι από παιδί. Οπότε, αυτός ο τρόπος επικοινωνίας με τον κόσμο εξυπηρετεί και την δική μου ανάγκη για εσωστρέφεια, αλλά και την βαθιά επιθυμία να είμαι χρήσιμη στον κόσμο και στους ανθρώπους. Αυτό ίσως είναι και κατάλοιπό από την θρησκευτική μου ανατροφή και την ιεραποστολική δράση των γονέων μου, το οποίο δεν είναι κακό. Είναι;

Έχετε γράψει πολλά βιβλία και θα ήθελα να σταθούμε στο τελευταίο σας, το οποίο τιτλοφορείται “Ψυχολογικός Πόλεμος” και εκδόθηκε από τον Ψυχογιό. Στο εν λόγω βιβλίο αναφέρεστε στον ψυχολογικό πόλεμο στην οικογένεια, την εργασία, τις φιλικές και τις ερωτικές σχέσεις. Από την εμπειρία σας, σε ποιον τομέα είναι πιο έντονος και πως μπορούμε τελικά να τον αντιμετωπίσουμε;

Ω, πολύ δύσκολη ερώτηση. Ο ψυχολογικός πόλεμος είναι παντού. Σε όλες τις μορφές ανθρωπίνων σχέσεων. Στη ζωή του καθενός μπορεί να είναι πιο έντονος σε διαφορετικό τομέα.

Το mobbing, ή αλλιώς εργασιακός εκφοβισμός είναι πολύ φοβιστικό, επειδή συμβαίνει πολύ συχνά, σε όλους σχεδόν τους εργασιακούς χώρους και περιβάλλοντα και έχει την μορφή επιδημίας όπως έχει και ο σχολικός εκφοβισμός στα σχολεία. Και δεν μιλάμε πολύ για αυτό. Δεν το αναγνωρίζουμε  καταρχάς ότι  υπάρχει και δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε όταν δεν γνωρίζουμε τι είναι και τι ρόλο μπορεί να παίζουμε, του θύματος ή του θύτη. Το βιβλίο έχει αυτό τον σκοπό, την ψυχοεκπαίδευση των αναγνωστών του για το φαινόμενο του ψυχολογικού πολέμου και την προετοιμασία τους για εποικοδομητικές αντιδράσεις και προφύλαξη της ψυχικής τους υγείας και ισορροπίας. Σε αυτό φυσικά τις περισσότερες φορές είναι απαραίτητη και η συνδρομή της  προσωπικής ψυχοθεραπείας με ψυχολόγο ή ψυχοθεραπευτή της επιλογής τους….

Ένα από τα τελευταία σας βίντεο στο κανάλι σας έχει ως τίτλο “Πανδημία και πανδοκιμασία, αναφερόμενο στον νέο ιό που έχει επηρεάσει αισθητά το…σήμερα και το αύριο μας. Μένοντας σπίτι -σχεδόν σε καραντίνα- ποιο είναι το “κόλπο” για να μην μας πάρει από κάτω; Για να επιστρέψουμε όταν κοπάσει όλο αυτό, αλώβητοι, στην καθημερινότητά μας;

Δεν έχει κόλπο. Αυτοσχεδιάζουμε. Βρισκόμαστε σε πρωτόγνωρες συνθήκες για την δική μας γενιά, όλων των ανθρώπων που είμαστε ζωντανοί σήμερα. Η τελευταία φορά που η ανθρωπότητα βίωσε φαινόμενο πανδημίας ήταν πριν 100 χρόνια περίπου, με την «ισπανική γρίπη». Για πρώτη φορά γίνεται συντονισμένη προσπάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο για να συγκρατήσουμε την διασπορά ενός καινούριου και επικίνδυνου ιού μέσα στον πληθυσμό και να προστατεύσουμε κυρίως τις ευάλωτες ομάδες. Στην πραγματικότητα όλοι πρέπει να παραμείνουμε σπίτι κανονικά σε καραντίνα, όχι απλώς «σχεδόν σε καραντίνα».

Δεν έχουμε προηγούμενο ούτε στη δική μας γενιά, ούτε στων γονέων μας, οπότε καλούμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα που ήδη έχουμε στην διάθεση μας για να μπορέσουμε να το καταφέρουμε. Και έχουμε πολλά, πάρα πολλά. Είναι πρώτο και καλύτερο το διαδίκτυο και το τηλέφωνο που μας δίνει την ευκαιρία ενώ είμαστε περιορισμένοι στο σπίτι να επικοινωνούμε με πολλούς ανθρώπους. Αυτό από μόνο του αποτελεί σπουδαίο όπλο. Τα βιβλία επίσης είναι εξαιρετικά όπλα «διαφυγής» από την σκληρή πραγματικότητα του περιορισμού στο σπίτι που σε πολλούς ανθρώπους το σπίτι σημαίνει και ένα μικρό διαμέρισμα. Η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει, η ενασχόληση με χόμπι που απολαμβάνουμε κλπ κλπ. Δεν υπάρχει πανάκεια σε αυτή την πανδοκιμασία. Ο καθένας καλείται να αυτοσχεδιάσει και να βρει την δική του φόρμουλα μέσω και της διαδικασίας «δοκιμής και λάθους», “trial and error”.

 “Δεν κάνω ψυχοθεραπεία ή διάγνωση μέσω email”,  ξεκαθαρίζετε σε κάθε ευκαιρία. Έχετε διαπιστώσει την ανάγκη των ανθρώπων να βρουν λύση των προβλημάτων που τον ταλανίζουν ακόμα και μέσα από ένα ηλεκτρονικό μήνυμα; Και αν ναι, είναι σημάδι απελπισίας ή αδυναμίας να επισκεφτούν έναν ψυχολόγο;

Αυτή η ανάγκη υπάρχει. Αλλιώς δεν θα είχα τόσα πολλά ηλεκτρονικά μηνύματα καθημερινώς. Δεν είναι απαραιτήτως σημάδι απελπισίας. Είναι υγιής ένδειξη «ψυχοψαξίματος». Πολλά από τα ηλεκτρονικά μηνύματα που λαμβάνω είναι και «ιστορίες επιτυχίας», ιστορίες ανθρώπων που κατάφεραν να επιβιώσουν πολύ δύσκολων ψυχοκοινωνικών συνθηκών. Οι λεγόμενοι επιζώντες ή survivors. Και φυσικά αρκετοί άνθρωποι δεν έχουν τα χρήματα ή νομίζουν πως δεν έχουν τα χρήματα για να επισκεφτούν ένα ψυχολόγο από κοντά. Κάποιοι όντως δεν τα έχουν και κάποιοι άλλοι βάζουν άλλες ανάγκες ή επιθυμίες προτεραιότητα. Εγώ οφείλω να διευκρινίζω συνεχώς πως δεν είναι η δική μου δουλειά και αρμοδιότητα να κάνω διαγνώσεις και ψυχοθεραπεία μέσω  email. Αυτό τον καιρό μαζεύω πληροφορίες για να φτιάξω ένα βίντεο που να ενημερώνει το κοινό για το πού μπορούν να βρουν δωρεάν υπηρεσίες ψυχολόγου ή ψυχοθεραπείας. Όποιος από τους αναγνώστες σας έχει δοκιμάσει δωρεάν υπηρεσίες, τόσο σε Κύπρο ή σε Ελλάδα, μπορεί να μου στείλει email στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση theklapetridou@yahoo.gr. Θέλω πληροφορίες για δωρεάν παροχές ψυχοθεραπείας που όντως ισχύουν. Επειδή κυκλοφορούν διάφοροι κατάλογοι δωρεάν υπηρεσιών στο διαδίκτυο, που δεν είμαι όμως σίγουρη πως είναι επικαιροποιημένοι και επίσης δεν αφορούν όλη την επικράτεια.

Κλείνοντας, θα ήθελα λίγο να σταθούμε στην Choosehappiness φιλοσοφία ζωής. Σας ακούω συχνά να τονίζετε ότι μπορούμε να αλλάξουμε ΜΟΝΟ τη δική μας ζωή και ίσως με αυτόν τον τρόπο να επηρεάσουμε ως ένα βαθμό των γύρω μας ενώ -ας είμαστε ειλικρινείς- επικρατεί η συχνή μας ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον πλησίον μας. Τι ισχύει τελικά;

ΜΟΝΟ τον εαυτό μας μπορούμε να αλλάξουμε. Ακόμα και οι ψυχολόγοι. Εάν ο πλησίον μας δεν θέλει να αλλάξει, δεν μπορούμε να του το επιβάλουμε. Μπορούμε να αποτελέσουμε ένα θετικό παράδειγμα, το οποίο μπορεί να επιλέξει να δει, μπορούμε να βάλουμε όρια στο να μας κακοποιεί η δική του μιζέρια ή μαθημένη αβοηθησία, να τον αλλάξουμε με το ζόρι όμως είναι, κατά την γνώμη μου πάντα, αδύνατον. Και συνεχίζω να το λέω έχοντας λάβει εκατοντάδες ηλεκτρονικά μηνύματα ανθρώπων που μου λένε πως «τους έχω αλλάξει την ζωή». Δεν έχω αλλάξει σε κανέναν εγώ την ζωή. Μόνοι τους επέλεξαν να αναλάβουν την ευθύνη του εαυτού τους και μπορεί να χρησιμοποίησαν κάποια δικά μου βίντεο ή βιβλία προς όφελος τους. Αυτοί το έκαναν. Όχι εγώ.

Εγώ προσωπικά καθημερινά ξυπνάω και επιλέγω την ευτυχία. Καθημερινά επιλέγω να αγωνίζομαι πνευματικά, να είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου και τους άλλους και να είμαι υπεύθυνη. Είναι μια επιλογή που αν δεν την κάνεις καθημερινά δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Τα καλά νέα είναι ότι άμα θέλουμε να αλλάξουμε τον δικό μας εαυτό μπορούμε. Έχουμε και την επιστήμη της Ψυχολογίας αλλά και της Ψυχιατρικής μεγάλους συμμάχους. Μας το εύχομαι. Όλοι να επιλέγουμε καθημερινώς την ευτυχία. Μακάρι.

Συναντήστε την Θέκλα Πετρίδου εδώ: 

https://www.youtube.com/channel/UCkvO45uKy4sPDw8M65Ba1eg

/www.theklapetridou.com

Το βιβλίο της Ψυχολογικός Πόλεμος εδώ:

https://www.psichogios.gr/books/psyxologikos-polemos.html

Θέλετε να γίνετε φίλοι του Choosehappiness.gr και να εστιάζετε στη θετική πλευρά της ζωής; Εδώ: https://www.facebook.com/villyargiroudi/

1 σχόλιο στο “Θέκλα Πετρίδου: “Δεν υπάρχει πανάκεια σε αυτή την πανδοκιμασία”.”

  1. I L❤️Ve Thekla Although her own difficulties, she’s vibrant, happy sociable, humble, welcoming person! Very knowledgeable, genuine, generous in sharing her knowledge! In a way, she reminds me of myself! I’m been sincere in saying this! I try to listen to Thekla every day! Her professional advice is very much appreciated and helpful, in many ways! Blessings from Melbourne, Australia! ?? PS I’ve never wanted to meet “a celebrity “ but if ever I came to Cyprus I would endeavour to meet Thekla! ??❤️???????

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Post