Choose Happiness Αρχείο Ταινίες μικρού μήκους για όλη την οικογένεια

Ταινίες μικρού μήκους για όλη την οικογένεια

Γράφει ο Αλέξανδρος Μιχαήλ.

Διλήμματα προέλευσης για κότες και αυγά, εδώ δεν υπάρχουν! Η ζωή προϋπήρξε της εφεύρεσης του κινηματογράφου. Αυτό είναι δεδομένο. Παρόλα αυτά, συχνά τίθεται το ερώτημα σχετικά με το ποια από τις δύο αντιγράφει την άλλη.

Εμείς, από την πλευρά μας, καλούμαστε να μεταφερθούμε από το κάθισμα του παθητικού θεατή στη θέση του δρώντα προσώπου, που παίρνει αφορμές από τα μηνύματα της ζωής ή των ταινιών και τα ενσωματώνει στη σκέψη και τις πράξεις του. Πότε συνειδητά πότε ασυνείδητα. Κι αυτό ακριβώς το μαγικό στοιχείο του κινηματογράφου είναι που μετατρέπει την επιλογή των θεαμάτων που βλέπουμε σε γεγονός υψίστης σημασίας. Χρόνος και χώρος που δίνουμε για να δούμε, ακούσουμε, νιώσουμε ιστορίες και συναισθήματα. Μόνοι μας ή με παρέα. 

Μα, όταν η παρέα μας κατεβάζει αρκετά το μέσο όρο ηλικίας της ομήγυρης και το καθημερινό μας πρόγραμμα είναι ασφυκτικά γεμάτο, συχνά αντιμετωπίζουμε την έβδομη τέχνη ως πολυτέλεια. Όχι πια! Εφτά ταινίες μικρού μήκους, μία για κάθε μέρα της εβδομάδας, έρχονται για να τις απολαύσουμε μαζί με τους μικρούς μας θησαυρούς, να συζητήσουμε για αυτές, να προβληματιστούμε, να περάσουμε όμορφα και να πάρουμε αφορμές για να έρθουμε ακόμη πιο κοντά. Σύντομες σινε-ιστορίες, στις οποίες οι πρωταγωνιστές καταφέρνουν να επιλέξουν την ευτυχία, κάτω από διαφορετικές περιστάσεις ο καθένας.

Γιατί στη μεγάλη οθόνη η απόφαση για την επιλογή της ευτυχίας χρειάζεται μόνο μία στιγμή.

Όπως ακριβώς συμβαίνει και στη ζωή!

ΤΡΙΤΗ

Τζαφάρ της Νάνσυς Σπετσιώτη

(ή αλλιώς “Αγάπη είναι η επιθυμία για την ευτυχία του άλλου”)

Διάρκεια: 2’ 38’’

Τι θα δούμε; Δύο γονείς μαζί με το μικρό τους κορίτσι φτάνουν στον χώρο αναμονής ενός νοσοκομείου. Πολύ θα ήθελαν να είναι μόνοι τους εκεί, αλλά μια ακόμη φιγούρα, ξένη και απόκοσμη, συμπληρώνει το σκηνικό. Ξάφνου, μια πόρτα ανοίγει. Τα τετραγωνικά μέτρα γίνονται λιγότερα, οι τοίχοι στενεύουν και άνθρωποι που μέχρι τότε δεν είχαν ιδέα ο ένας για την ύπαρξη του άλλου, αντιλαμβάνονται τελικά πως αυτά που τους δένουν είναι σαφώς περισσότερα από εκείνα που θέλουν να τους χωρίσουν.

Για ποιο λόγο; Επειδή υπάρχουν στιγμές που επιλέγεις να προσφέρεις ευτυχία, παρά να εισπράξεις. Δόσιμο αβίαστο, αυτονόητο, που το αισθάνεσαι ως βαθύ ανθρώπινο καθήκον. Μα, η παρουσία σου σταματά εκεί. Δεν μπορείς να απαιτήσεις κανένα “ευχαριστώ”. Ίσως μερικές φορές μάλιστα, να δεχτείς το ακριβώς αντίθετο. Ίσως πάλι, άλλες φορές, να είσαι η ευκαιρία που χρειάζεται κάποιος για να ανατρέψει τα ριζωμένα στερεότυπά του. Ευτυχώς.

Συνεχίζεται…

Η ταινία της Δευτέρας εδώ: https://choosehappiness4u.wordpress.com/2020/03/16/%cf%84%ce%b1%ce%b9%ce%bd%ce%af%ce%b5%cf%82-%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%81%ce%bf%cf%8d-%ce%bc%ce%ae%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%8c%ce%bb%ce%b7-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf/

Ποιος είναι, όμως, ο Αλέξανδρος Μιχαήλ; https://choosehappiness4u.wordpress.com/2020/03/15/%cf%83%cf%85%ce%b3%ce%ba%cf%81%ce%ac%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b5-%cf%84%ce%bf-%cf%8c%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%ac-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%bb%ce%ad%ce%be%ce%b1%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b9/

2 σχόλια στο “Ταινίες μικρού μήκους για όλη την οικογένεια”

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Post

Γραφίλμ: Δημιουργική γραφή και ΚινηματογράφοςΓραφίλμ: Δημιουργική γραφή και Κινηματογράφος

Ο Αλέξανδρος Μιχαήλ την προηγούμενη βδομάδα μας έκανε την τιμή στο Choosehappiness.gr να μας προτείνει επτά μίνι κινηματογραφικές ταινίες που είχαν ως κοινή συνισταμένη τη διαπραγμάτευση της…ευτυχίας. Σήμερα παρουσιάζει μέσα