Choose Happiness Αρχείο Ταινίες μικρού μήκους για όλη την οικογένεια

Ταινίες μικρού μήκους για όλη την οικογένεια

Γράφει ο Αλέξανδρος Μιχαήλ.

Διλήμματα προέλευσης για κότες και αυγά, εδώ δεν υπάρχουν! Η ζωή προϋπήρξε της εφεύρεσης του κινηματογράφου. Αυτό είναι δεδομένο. Παρόλα αυτά, συχνά τίθεται το ερώτημα σχετικά με το ποια από τις δύο αντιγράφει την άλλη.

Εμείς, από την πλευρά μας, καλούμαστε να μεταφερθούμε από το κάθισμα του παθητικού θεατή στη θέση του δρώντα προσώπου, που παίρνει αφορμές από τα μηνύματα της ζωής ή των ταινιών και τα ενσωματώνει στη σκέψη και τις πράξεις του. Πότε συνειδητά πότε ασυνείδητα. Κι αυτό ακριβώς το μαγικό στοιχείο του κινηματογράφου είναι που μετατρέπει την επιλογή των θεαμάτων που βλέπουμε σε γεγονός υψίστης σημασίας. Χρόνος και χώρος που δίνουμε για να δούμε, ακούσουμε, νιώσουμε ιστορίες και συναισθήματα. Μόνοι μας ή με παρέα. 

Μα, όταν η παρέα μας κατεβάζει αρκετά το μέσο όρο ηλικίας της ομήγυρης και το καθημερινό μας πρόγραμμα είναι ασφυκτικά γεμάτο, συχνά αντιμετωπίζουμε την έβδομη τέχνη ως πολυτέλεια. Όχι πια! Εφτά ταινίες μικρού μήκους, μία για κάθε μέρα της εβδομάδας, έρχονται για να τις απολαύσουμε μαζί με τους μικρούς μας θησαυρούς, να συζητήσουμε για αυτές, να προβληματιστούμε, να περάσουμε όμορφα και να πάρουμε αφορμές για να έρθουμε ακόμη πιο κοντά. Σύντομες σινε-ιστορίες, στις οποίες οι πρωταγωνιστές καταφέρνουν να επιλέξουν την ευτυχία, κάτω από διαφορετικές περιστάσεις ο καθένας.

Γιατί στη μεγάλη οθόνη η απόφαση για την επιλογή της ευτυχίας χρειάζεται μόνο μία στιγμή.

Όπως ακριβώς συμβαίνει και στη ζωή!

ΔΕΥΤΕΡΑ

Μικρές χαρές του Κωνσταντίνου Πιλάβιου

(ή αλλιώς “Τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή δεν είναι πράγματα”)

Διάρκεια: 5’ 16’’

Τι θα δούμε; Ετοιμαστείτε για ένα πεντάλεπτο ταξίδι με συνοδοιπόρο τον Ευτύχη (όνομα και πράμα). Μα, αφήστε στην άκρη τις απόψεις σας περί ευτυχίας, αν αυτές περικλείουν ακριβά δώρα, φαντασμαγορικά αυτοκίνητα και ρούχα υψηλής ραπτικής. Ο ξεναγός μας σ’ αυτή τη διαδρομή μάς καλεί να γνωρίσουμε τη δική του οπτική και –γιατί όχι;- να της δώσουμε χώρο στη μέσα μας ζωή. 

Για ποιο λόγο; Αφού τα όσα θεωρούμε ως δεδομένα μόνο τέτοια δεν είναι. Εκείνα που συμβαίνουν ανάμεσα στα θεωρούμενα ως σημαντικά είναι που κρατούν τον ρυθμό για να ξετυλιχθεί η μελωδία των υπολοίπων. Και όσα προσπερνούνται ως αχρείαστα χρίζουν της δικής μας ολόθερμης ευγνωμοσύνης. Καθημερινά και αδιάκοπα. Μικρές χαρές. Μεγάλες αλήθειες.

ΤΡΙΤΗ

Τζαφάρ της Νάνσυς Σπετσιώτη

(ή αλλιώς “Αγάπη είναι η επιθυμία για την ευτυχία του άλλου”)

Διάρκεια: 2’ 38’’

Τι θα δούμε; Δύο γονείς μαζί με το μικρό τους κορίτσι φτάνουν στον χώρο αναμονής ενός νοσοκομείου. Πολύ θα ήθελαν να είναι μόνοι τους εκεί, αλλά μια ακόμη φιγούρα, ξένη και απόκοσμη, συμπληρώνει το σκηνικό. Ξάφνου, μια πόρτα ανοίγει. Τα τετραγωνικά μέτρα γίνονται λιγότερα, οι τοίχοι στενεύουν και άνθρωποι που μέχρι τότε δεν είχαν ιδέα ο ένας για την ύπαρξη του άλλου, αντιλαμβάνονται τελικά πως αυτά που τους δένουν είναι σαφώς περισσότερα από εκείνα που θέλουν να τους χωρίσουν.

Για ποιο λόγο; Επειδή υπάρχουν στιγμές που επιλέγεις να προσφέρεις ευτυχία, παρά να εισπράξεις. Δόσιμο αβίαστο, αυτονόητο, που το αισθάνεσαι ως βαθύ ανθρώπινο καθήκον. Μα, η παρουσία σου σταματά εκεί. Δεν μπορείς να απαιτήσεις κανένα “ευχαριστώ”. Ίσως μερικές φορές μάλιστα, να δεχτείς το ακριβώς αντίθετο. Ίσως πάλι, άλλες φορές, να είσαι η ευκαιρία που χρειάζεται κάποιος για να ανατρέψει τα ριζωμένα στερεότυπά του. Ευτυχώς.

Συνεχίζεται…

Ποιος είναι, όμως, ο Αλέξανδρος Μιχαήλ; https://choosehappiness4u.wordpress.com/2020/03/15/%cf%83%cf%85%ce%b3%ce%ba%cf%81%ce%ac%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b5-%cf%84%ce%bf-%cf%8c%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%ac-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%bb%ce%ad%ce%be%ce%b1%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b9/

Θέλετε να γίνετε φίλοι του Choosehappiness.gr και να εστιάζετε στη θετική πλευρά της ζωής; Εδώ: https://www.facebook.com/villyargiroudi/

3 σχόλια στο “Ταινίες μικρού μήκους για όλη την οικογένεια”

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Post

Choosehappiness επιλογή για τα παιδιά: ΧΑΡΙ-ΖΟΥΜΕ!Choosehappiness επιλογή για τα παιδιά: ΧΑΡΙ-ΖΟΥΜΕ!

Όταν μάθαμε ότι ήμουν έγκυος, αμέσως μετά την ανεξέλεγκτη χαρά, το μυαλό μας άρχισε να κάνει μαθηματικούς υπολογισμούς. Προγεννητικές εξετάσεις, μαιευτήριο, παιδικό δωμάτιο, αποστειρωτές, ρουχισμός, η λίστα ξαφνικά έμοιαζε ατελείωτη.

Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού.Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού.

Γράφει η πρωταθλήτρια στίβου Ολυμπία Πετσούδη. Ευκαιρία να γνωρίσουμε τις αντοχές μας, σωματικές και ψυχικές. Δεύτερη καραντίνα, δεύτερη δοκιμασία… …το δικό μας survivor! Ποιο νούμερο να στείλω; Θα με γράψει