Choose Happiness Αρχείο Μπακλαβάς.

Μπακλαβάς.

Γράφει η Ιωάννα Δούμα.

Είναι ένα πλούσιο σιροπιαστό, βουτυρένιο γλυκό, το οποίο αποτελείται από πολλά τραγανά φύλλα κρούστας γεμιστά με ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς, που σε κάθε σπίτι μια φορά τουλάχιστον υπήρξε αυτή η υπέροχη μυρωδιά…

Και ειδικά σε σπίτια προσφύγων από τη Σμύρνη, Μικρά Ασία, Αϊβαλί..

Και όπως μπορεί να καταλάβατε μιλάω για τον μπακλαβά…..

Πάμε λοιπόν να δούμε τι θα χρειαστούμε..

Υλικά:

Για το σιρόπι:

600 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική, 400 ml νερό, 60 γραμμάρια γλυκόζη, 1στικ κανέλα, 3 γαρίφαλα, 1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση.

Για το μπακλαβά:

500 γραμμάρια φύλλα κρούστας για γλυκά, 400 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο, 1 κουταλάκι σούπας γεμάτη κανέλα, τριμμένη, 1 κουταλάκι γλυκού κοφτό γαρίφαλο, τριμμένο, 400 γραμμάρια καρύδια, 50 γραμμάρια φρυγανιά τριμμένη.

Εκτέλεση:

Για το σιρόπι:

Σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη γλυκόζη, 1στικ κανέλας, τα γαρίφαλα και το πορτοκαλί που είναι κομμένο στη μέση. Με το που πάρει μια βράση και λιώσει η ζάχαρη και γίνει διαφανές το μείγμα, αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Εκτέλεση για τον μπακλαβά:

Στο μούλτι σε δόσεις τα καρύδια, την κανέλα, τη φρυγανιά και το γαρίφαλο και χτυπώντας τα ψιλοκόβουμε αλλά δε θέλουμε να τα κάνουμε σκόνη.

Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και είναι έτοιμο το μείγμα για τη γέμιση του μπακλαβά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 στον αέρα.

Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 35*25 εκ. με τη βοήθεια ενός πινέλου.

Τοποθετούμε το ταψί με τη μεγάλη του πλευρά παράλληλη προς το μέρος μας. Ξεκινάμε ν’απλώνουμε τα φύλλα μας, φτιάχνοντας τη βάση. Απλώνουμε προσεχτικά το πρώτο φύλλο κρούστας, με τη μεγάλη του πλευρά να καλύπτει τα 2/3 της επιφάνειας του ταψιού. Πιέζουμε με το χέρι μας ελαφρά ώστε να στρώσει καλά το φύλλο μας στις γωνίες του ταψιού. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το δεύτερο φύλλο, αλλά αυτή τη φορά το στρώνουμε από την άλλη πλευρά του ταψιού και να επικαλύπτει ελαφρά το πρώτο φύλλο.

Ραντίζουμε τα φύλλα, με λιωμένο βούτυρο αλλά ΧΩΡΙΣ να ακουμπάει το πινέλο το φύλλο. Έπειτα, απλώνουμε το τρίτο φύλλο κατά μήκος όλης της επιφάνειας του ταψιού, στρώνοντας πάλι το φύλλο στις γωνίες όπως και προηγουμένως.

Βουτυρώνουμε με τον ίδιο τρόπο. Απλώνουμε 1 χούφτα από τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Απλώνουμε ένα φύλλο ακόμα, βουτυρώνουμε και προσθέτουμε γέμιση με την ίδια διαδικασία. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία γέμιση, φύλλο, βούτυρο διαδοχικά, για τα υπόλοιπα φύλλα αφήνοντας 3 για το τέλος.

Φροντίζουμε να αδειάσει όλη η γέμιση. Γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και πατάμε καλά. Στη συνέχεια βάζουμε ακόμα 2 φύλλα, χωρίς γέμιση, βουτυρώνοντας το κάθε ένα όπως πριν. Βάζουμε το τελευταίο φύλλο και περιμετρικά πατάμε και γυρνάμε τις άκρες προς τα μέσα με τη βοήθεια του πινέλου.

Ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο βούτυρο που μας έχει μείνει. Βάζουμε στο ψυγείο για 10-15 λεπτά να κρυώσει το βούτυρο και να μπορέσουμε να χαράξουμε το μπακλαβά μας.

Χαράζουμε το μπακλαβά με ένα κοφτερό μαχαίρι αλλά όχι μέχρι κάτω κάτω.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 2-2 1/2 ώρες στον αέρα μέχρι να γίνει τραγανός. Όταν ψηθεί ο μπακλαβάς όσο είναι ακόμα καυτός το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.

Αφήνουμε να κρυώσει και να τραβήξει το σιρόπι.

Αφού κρυώσει, κόβουμε κ σερβίρουμε..

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Post

Τάκης Χρυσικάκος: “Ο δρόμος προς την ευτυχία είναι η καλοσύνη”.Τάκης Χρυσικάκος: “Ο δρόμος προς την ευτυχία είναι η καλοσύνη”.

Κυριακή απόγευμα και προσπαθώ να αποτυπώσω στον υπολογιστή όλα όσα είπαμε με τον Τάκη Χρυσικάκο στην τηλεφωνική μας συνομιλία πριν από μερικές μέρες. Παράλληλα, τον ακούω από το κινητό μου