Choose Happiness Αρχείο Κ. Παπαδόπουλος: “Το καράτε προσφέρει τόσο σωματικά όσο ψυχικά οφέλη, ιδίως στα παιδιά”.

Κ. Παπαδόπουλος: “Το καράτε προσφέρει τόσο σωματικά όσο ψυχικά οφέλη, ιδίως στα παιδιά”.

Πρωτοσυνάντησα τον Κωνσταντίνο πριν από περίπου μια δεκαετία. Λίγες μέρες πριν, είχε βουίξει η Θεσσαλονίκη για μια από τις εκατοντάδες διακρίσεις του, δε θυμάμαι βέβαια για ποια από όλες. Φρόντισα να βρω το βιογραφικό του και έμεινα με το στόμα ανοικτό. Αδύνατον να επιλέξεις ποια από τα μετάλλια του ήταν πιο σημαντικά. Ο Tύπος μιλούσε για τον παγκόσμιο πρωταθλητή καράτε με το σπουδαίο ήθος αλλά εγώ ήθελα να έχω ιδίαν άποψη. Βρήκα μια άκρη, επικοινώνησα μαζί του και με χαρά δέχτηκε να κάνουμε την πρώτη μας συνέντευξη.

Συναντηθήκαμε κάπου στο κέντρο και συζητούσαμε για ώρες για το άθλημά του, το ξεκίνημα, τους σταθμούς της καριέρας του, τις δυσκολίες και τα μαθήματα που έχει αποκομίσει. Παρότι είχα απέναντι μου έναν αθλητή χορτασμένο, σπουδαίο, αξιοζήλευτο, μιλούσε με τέτοιο ενθουσιασμό και μεράκι, λες και ήταν ακόμα στα πρώτα του βήματα. Τα -υπέροχα σε χρώμα-μάτια του έλαμπαν τόσο πολύ που ήταν πια πασιφανές ότι ήταν ερωτευμένος με αυτό που κάνει και θέλει να το μεταδώσει και στις επόμενες γενιές.

Τα χρόνια που ακολούθησαν παρακολουθούσα με μεγάλη περηφάνια τις διακρίσεις του, οι οποίες διαδέχονταν η μία την άλλη. Εκείνο το παιδί με το τόσο σπουδαίο ήθος που θα είχε κάθε δικαίωμα να είναι επηρμένο -και δεν του είχε καν περάσει από το μυαλό του- κατακτούσε μία μία τις κορυφές κι όμως παρέμενε χαμηλών τόνων και προσηλωμένος στον σκοπό ζωής του, στο καράτε.

Το Choosehappiness.gr ήταν η ευκαιρία να ξαναεπικοινωνήσουμε και να μιλήσουμε, εκτός των άλλων, και πάλι για το καράτε του. “Το καράτε είναι μαχητικό άθλημα που συμβάλλει ποικιλοτρόπως στην σωματική και στη ψυχική υγεία , στον αυτοέλεγχο ,στη βελτίωση της αυτοπεποίθησης ,της αυτοσυγκέντρωσης και των αντανακλαστικών ,στην καλλιέργεια αξιών όπως ο σεβασμός ,η πειθαρχία, η άμιλλα αλλά και στη ψυχαγωγία των ασκουμένων . Η προπόνηση ,ατομική ή ομαδική ,στις βασικές τεχνικές του ΚΑΡΑΤΕ συμβάλλει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων αυτοάμυνας και προωθεί την σωματική ,τεχνική και νοητική ενδυνάμωση. Το καράτε προσφέρει τόσο σωματικά όσο ψυχικά οφέλη ιδίως στα παιδιά” .

Επιλέγουμε και οι δύο να σταθούμε στη σχέση “καράτε & νέας γενιάς”, μιας και ο ίδιος είναι τεχνικός διευθυντής στον Α.Σ. ΣΟΤΟΚΑΝ ΚΑΡΑΤΕ ΛΑΚΚΩΜΑΤΟΣ και ΝΕΑΣ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑΣ. Τον ρωτάω ποιες είναι οι κοινωνικές προεκτάσεις του καράτε. Δεν περίμενα τίποτα λιγότερο από την απάντησή του: “Εντάσσει τα παιδιά σε ένα υγιές κοινωνικό  σύνολο αξιών,προετοιμάζει τα παιδιά να αντιμετωπίσουν το bullying ισχυροποιώντας πρώτα την προσωπικοτητα και τον χαρακτήρα τους και ταυτόχρονα το σώμα τους”.

Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στην Ιαπωνία, συμπληρώνει: “Το καράτε πλέον είναι Ολυμπιακό άθλημα και γι’αυτό οι διακεκριμένοι αθλητές απολαμβάνουν προνόμια από την πολιτεία, όπως η εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια. Οι γονείς βέβαια δεν θα πρέπει να ενθαρρύνουν την ενασχόληση τους με το καράτε με γνώμονα αυτό,αλλά με όλα τα παραπάνω”.

Συνηθίζει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο -απόκτημα του καράτε και αυτό- και αρνείται να σταθεί στα όποια προβλήματα του χώρου του. Το μόνο που αναφέρει είναι πως “η καινούργια διορισμένη διοίκηση από το Πρωτοδικείο  είναι για να εξομαλύνει την κατάσταση και να οδηγήσει το ελληνικό καράτε σε μια νέα εποχή, μέσα στα διεθνή δρώμενα με μεγάλες επιτυχίες αθλητών,ακριβώς εκεί που του αξίζει”.

Μετά απ’ όλα αυτά τα χρόνια της ενασχόλησης μου με το άθλημα αυτό έχω λάβει τόσα πολλά από το καράτε και προσπαθώ να επιστρέψω πίσω στην γενιά όσα περισσότερα μπορώ. Είτε με την διδασκαλία μου είτε με τα σεμινάρια μου σε όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή για έναν δάσκαλο και πρώην Παγκόσμιο Πρωταθλητή από το να βλέπει τις διδαχές και τις αξίες που τον ανέδειξαν να συνεχίζονται”, κλείνει την κουβέντα μας, προσκαλώντας τους γονείς να φέρουν τα παιδιά τους σε επαφή με το καράτε.

*Σε περιμένουμε στο Choosehappiness.gr. Εδώ: https://www.facebook.com/villyargiroudi/

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Post

Η Παιδοψυχολόγος Λιάνα Σχοινά Απαντάει Στις Ερωτήσεις Σου ( 8 ).Η Παιδοψυχολόγος Λιάνα Σχοινά Απαντάει Στις Ερωτήσεις Σου ( 8 ).

Επιμέλεια: Νατάσα Τσιτλακίδου. Αγαπημένες μανούλες, ευχαριστούμε πολύ για την άμεση ανταπόκριση σας και τα ενθαρρυντικά σας λόγια. Η παιδοψυχολόγος, κυρία Λιάνα Σχοινά, δίνει απαντήσεις στα ερωτήματά σας. Αθηνά από Κιλκίς:

Μετά την καραντίνα, τι;Μετά την καραντίνα, τι;

Μια πρωτόγνωρη εμπειρία φτάνει στο τέλος της. Πολλοί από εμάς, είχαμε την ευκαιρία να αλλάξουμε κάποιες κακές συνήθειες ή να απολαύσουμε πράγματα που δεν μπορούσαμε στην καθημερινότητα μας να τα