Choose Happiness Αρχείο Κωνσταντίνος Τσιάρας: «Πάσχουμε από έλλειψη θετικής φαντασίας, είμαστε εξπέρ στην αρνητική»

Κωνσταντίνος Τσιάρας: «Πάσχουμε από έλλειψη θετικής φαντασίας, είμαστε εξπέρ στην αρνητική»

Τον Κωνσταντίνο τον γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια με την ιδιότητα του φυσιοθεραπευτή, μιας και δεν ήταν λίγες οι φορές που τα –κατά κοινή ομολογία- μαγικά του χέρια απάλυναν τον χρόνιο πόνο του αυχένα μου.

Ώσπου μια μέρα η φίλη μου η Ελένη με ενημέρωσε ότι ο «γητευτής του αυχένα μου», όπως συνηθίζω να τον αποκαλώ χιουμοριστικά, ασχολείται και με τη θεραπευτική ύπνωση. Μην έχοντας ιδέα περί τίνος πρόκειται, την παρακολοθούσα για ώρα να μου εξηγεί αποσβολωμένη τα άμεσα αποτελέσματα της εν λόγω θεραπείας στην καθημερινότητά της και το πόσο καθηλωτικός καθοδηγητής είναι ο Κωνσταντίνος. Για το τελευταίο δεν είχα καμία αμφιβολία, καθώς ήμουν σίγουρη ότι είναι «επαγγελματίας» με ό,τι κι αν καταπιάνεται.

Η επίσκεψη μου στο γραφείο του, με τη δικαιολογία του Choosehappiness, ήταν επιβεβλημένη. Οι όροι «κλινική ύπνωση και νευρογλωσσικός προγραμματισμός ή αλλιώς NLP» δεν άργησαν να πέσουν στο τραπέζι. Στην μία ώρα που έμεινα στον χώρο του, προσπάθησα να του εκμαιεύσω όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούσα για τις παραπάνω θεραπείες, ούσα σίγουρη ότι την επόμενη φορά που θα συναντιόμασταν θα ήταν για να αναλάβει και τον εσωτερικό μου κόσμο (κάπου εδώ να του ευχηθώ εκ των προτέρων «Καλή τύχη»).

Γιατί, όμως, ασχολήθηκε και με αυτόν τον τομέα;

«Επειδή δεν άργησα να διαπιστώσω ότι πολλές φορές η φυσιοθεραπεία δεν αρκεί για να ξεπεράσει κάποιος κάποιον φαινομενικά μόνο σωματικό πόνο του. Αν πάρουμε το παράδειγμα του αυχενικού συνδρόμου, τις περισσότερες φορές κάτι υποβόσκει. Όταν ένας πόνος γίνεται χρόνιος, κάτι πρέπει να ψάξεις πίσω από αυτόν. Από κάπου πηγάζει. Στόχος μου ήταν και είναι να μπορώ να βελτιώνω τη ζωή των ανθρώπων γύρω μου με πολυδιάστατο τρόπο, καθώς κάπου εκεί κρύβεται και μέρος της δικής μου ευτυχίας».

Νιώθοντας περήφανη που ακόμα ένας άνθρωπος τέτοιας ποιότητας δέχτηκε να μου μιλήσει στο Choosehappiness, ξεκίνησα να κρατάω διάσπαρτες σημειώσεις:

*Οι μέθοδοι αυτοί έχουν εφαρμογή σε κατάθλιψη, φοβίες, ανασφάλειες, κρίσεις πανικού, όταν κάποιος θέλει να χάσει βάρος ή να κόψει το κάπνισμα, εάν τον ταλαιπωρούν χρόνιοι πόνοι, έχει εθισμούς κι αν γενικά έχει αποφασίσει να αλλάξει την ποιότητα της ζωής του. Πάντα αφού έχει γίνει πρώτα ιατρική διάγνωση, ενώ δεν αντικαθιστούν ποτέ τη θεραπεία του γιατρού.

*Στην κλινική ύπνωση, δεν κοιμάσαι αλλά διατηρείς τον έλεγχο καθ’όλη τη διάρκεια. Σε αυτήν την υπνωτική κατάσταση χαλαρώνεις, αποσπάται η προσοχή σου από τα εξωτερικά ερεθίσματα και μεταφέρεται ο εγκέφαλός σου στα κύματα Άλφα, εκεί όπου γίνεσαι ολοένα και πιο ήρεμος και μπορείς να έρθεις σε επαφή με το υποσυνείδητό σου. Εκεί συμβαίνουν κ τα υπνωτικά φαινόμενα, όπως η θετική ή αρνητική παραίσθηση, αναλγησία, αμνησία, αχρωματοψία, βαθειά χαλάρωση, καταστάσεις Esdaile και Sicort…

*Στον νευρογλωσσικό προγραμματισμό -ή αλλιώς στην τέχνη της αλλαγής- μπορούμε να κατανοήσουμε τη δομή του πώς σκεφτόμαστε (που είναι πιο σημαντικό τελικά) από το τι σκεφτόμαστε. Κάθε σκέψη, μάθηση ή πεποίθησή μας, αποθηκεύεται σε νευρικά μονοπάτια κ έτσι μπορούμε να την ανακαλέσουμε όταν τη χρειαζόμαστε. Με τον NLP μπορούμε να τροποποιήσουμε την αποθήκευση αυτών των πληροφοριών κ να ενισχύσουμε την ανάκληση τους με τον τρόπο που μας εξυπηρετεί πλέον, συνειδητά. Βγαίνουμε από την ασυνείδητη συμπεριφορά πλέον κ έχουμε την συμπεριφορά που θέλουμε, γινόμαστε δηλ συνειδητοί.

Η μια ερώτηση, γεννούσε την επόμενη. Η μια απάντηση, μια ακόμα. Ο Κωνσταντίνος προσπαθούσε να μου δώσει με απλά λόγια να αντιληφθώ τα οφέλη που μπορεί κανείς να αποκομίσει από αυτές τις θεραπείες, κι εγώ σαν μικρό παιδί προσπαθούσα να ανακαλύψω αυτόν τον νέο κόσμο που ανοίγονταν μπροστά μου. Έναν κόσμο που έδειχνε θελκτικός και σίγουρα πολλά υποσχόμενος, εφόσον έχει κανείς τον κατάλληλο καθοδηγητή-θεραπευτή. Για το τελευταίο, τουλάχιστον, ήξερα ότι είμαι τυχερή.

Θεωρώντας δεδομένο πως μέσα από ένα κείμενο δε θα καταφέρω να σας μεταφέρω ούτε καν το απόσταγμα της συζήτησής μας, ας διαβάσουμε παρακάτω μερικές μόνο από τις διαπιστώσεις του που  σίγουρα θα μας πάνε έστω ένα βήμα παρακάτω:

«Έχουμε προβλήματα γιατί θεωρούμε ότι δεν έχουμε επιλογές. Μόλις ανακαλύψουμε νέα νευρικά μονοπάτια, θα αντιληφθούμε ότι υπάρχει και άλλος τρόπος για να φτάσει κανείς στον πολυπόθητο στόχο του».

«Αν πάσχουμε από κάτι είναι από έλλειψη θετικής φαντασίας. Αντίθετα, είμαστε εξπέρ στην αρνητική»

«Στο NLP χρησιμοποιούμε συχνά τον όρο «άγκυρα». Άγκυρες είναι οι αυτόματες αντιδράσεις μας. Άγκυρα μπορεί να είναι μια κολόνια που μυρίσαμε κάποτε, νιώσαμε κάτι και αυτόματα νιώθουμε το ίδιο όταν την ξαναμυρίσουμε, κι ας περάσουν πολλά χρόνια. Στο μυαλό μας δηλαδή έχουμε σχετίσει κάτι με συγκεκριμένες καταστάσεις, συναισθήματα και ανθρώπους. Υπάρχουν φορές που πρέπει να σπάσουμε αυτές τις άγκυρες».

«Κομβικό σημείο στο NLP είναι και η λεγόμενη αναπλαισίωση. Ας πούμε ότι είναι ο τρόπος να σπάσει κανείς τις άγκυρές του. Μέσα από την αναπλαισίωση δίνουμε νέα ερμηνεία στα γεγονότα, δημιουργούμε έναν χώρο διαφορετικών εσωτερικών αναπαραστάσεων και δίνουμε νέες προτάσεις και λύσεις ζωής. Ίσως τελικά αυτό χρειαζόμαστε».

«Η γέφυρα των συναισθημάτων είναι ένα μαγικό εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πώς ορισμένα συναισθήματα που ανήκουν στο παρελθόν βρίσκονται ως δια μαγείας διαρκώς στο σήμερα μας. Μέσα από αυτήν την άσκηση ψάχνουμε τις ρίζες των συναισθημάτων μας και καλούμαστε να τις διαχειριστούμε».

«To Life Coaching είναι το αμέσως επόμενο βήμα των μεθόδων που συζητάμε. Στην κλινική ύπνωση και στο NLP δουλεύουμε το υποσυνείδητό μας, το life coaching βασίζεται στη σφαίρα του συνειδητού».

«Κάποιοι πιστεύουν ότι δεν πετυχαίνει η ύπνωση σε όλους. Λένε ότι έχει να κάνει με το πόσο δεκτικός είναι κάποιος. Πεποίθησή μου είναι ότι έχει να κάνει με το πόσο καλός είναι ο θεραπευτής».

«Ας πάρουμε το παράδειγμα ενός φιδιού. Στο μυαλό μας έχει αποτυπωθεί σαν κάτι τρομακτικό. Επικίνδυνο. Αν αλλάξουμε την εικόνα του, αν την βάλουμε σε ένα άλλο πλαίσιο, αν το γεράσουμε, αν το κάνουμε ασπρόμαυρο, αν το δούμε από μακρινή απόσταση, αν του απομονώσουμε τον ήχο, αν αλλάξουμε στο μυαλό μας όλα όσα φανταζόμαστε για ένα φίδι, ξαφνικά θα χάσει την αξία του, ξαφνικά θα πάψει να μας πανικοβάλει. Κάπως έτσι πρέπει να σκεφτούμε και για όλα εκείνα που μας αποσυντονίζουν στην καθημερινότητα και να τα δούμε στην πραγματική τους διάσταση».

Επαγγελματισμός είναι να ξέρεις πώς να το κάνεις, πότε να το κάνεις, και να το κάνεις, λένε.

Τον επαγγελματία Κωνσταντίνο Τσιάρα θα τον βρείτε:

-Θεσσαλονίκη, Μητροπόλεως 27, 1ος όροφος τηλ:6932700284

– Πολύγυρο, Αριστείδου 6, τηλ 2371021988

Στις ηλεκτρονικές του σελίδες:

https://www.facebook.com/NLP-Master-Health-Elite-Athletes-and-Life-Coaching-Clinical-Hypnosis-376201239509107/

https://www.facebook.com/kostas.tsiaras

https://www.facebook.com/%CE%9A%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF-%CE%A6%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%A4%CF%83%CE%B9%CE%AC%CF%81%CE%B1%CF%82-%CE%9A%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82-Physioactive-1066935093317676/

Εάν δεν είσαι ακόμα μέλος του Choosehappiness.gr, διόρθωσε το λάθος σου εδώ: https://www.facebook.com/villyargiroudi/

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Post